BiH

Nisu verifikovani podaci Komisije za Srebrenicu

SARAJEVO - Nikada do sada nisu verifikovani podaci o nestalim Bošnjacima do kojih je prije pet i po godina došla Komisija za Srebernicu, a to bi se trebalo desiti ove godine.

Potvrdio je ovo juče Milan Bogdanić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH i bivši predsjednik Komisije za Srebrenicu.

"Ti podaci nisu nikada verifikovani i očekujemo da će se to dogoditi ove godine jer je u fazi formiranje centralne evidencije nestalih u Institutu za nestala lica BiH. Komisija za Srebrenicu dobila je podatke o licima za kojima se traga bez ulaženja u način nestanka i druge okolnosti, što je posao pravosudnih institucija", kazao je Bogdanić.

Dodaje da je neverifikovanje podataka ostavilo dosta prostora za manipulacije brojevima raznih udruženja, ali i političara, što bi verifikacijom moralo prestati.

Komisija za Srebrenicu imala je mandat da ispita događaje u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a s podacima su izašli krajem oktobra 2004. godine. Podatke o stradanju 7.779 žrtava tada je prihvatio visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je naložio formiranje ove komisije, što je bila i obaveza Vlade RS na osnovu odluke Doma za ljudska prava. Tada je saopšteno da će puna verifikacija biti omogućena nakon formiranja Centralne evidencije nestalih (CEN) pri Institutu za nestala lica BiH.

Željko Vujadinović, bivši član Komisije za Srebrenicu, rekao je da su podatke sakupljali tako što su radili analize spiskova nestalih dostavljenih iz raznih institucija i udruženja, te da nisu imali mandat da ulaze u vrijeme, mjesto, uzrok i način smrti.

"Institut za nestale trebao je sve to da provjeri i verifikuje. Bilo je mnogo grešaka na tim spiskovima, posebno na onima koje su dostavljala udruženja porodica i Institut za utvrđivanje ratnih zločina. Komisija nije imala ni dovoljno vremena ni mandat da se ozbiljnije time bavi", kazao je Vujadinović i podsjetio da su ranije haški istražioci na ekshumacijama bili prisutni upravo kako bi bili utvrđeni uzroci i način smrti, a sada se to ne praktikuje.

Bogdanić kaže da postoji prostor za manipulisanje, te da su u opticaju različiti podaci o nestalima, ne samo za Srebrenicu već za cijelu BiH u zavisnosti ko je izvor.

Na veb stranici Istraživačko-dokumentacionog centra za Srebrenicu je navedeno da je ubijeno i nestalo 8.460 Bošnjaka, a od toga je 4.062 ubijenih, a 4.398 nestalih.

Krajem decembra prošle godine Međunarodni komitet Crvenog krsta ustupio je svoje podatke Institutu za nestala lica BiH, prema kojima je na području Srebrenice nestalo 3.860 Bošnjaka, pa su udruženja nestalih iz RS tražila objašnjenje kako da ova međunarodna institucija ima sasvim različite podatke od onih koje je prezentovala Komisija.

Institut je formiran 2006. godine, a Bogdanić podsjeća da su uslovi za formiranje centralne baze podataka ispunjeni tek krajem prošle godine, kada je Međunarodna komsija za nestale osobe (ICMP) ustupila server Institutu, a ostale institucije baze podataka.

"Počeo je unos podataka koji smo dobili od entitetskih komsija za nestale, MKCK, ICMP-a, a tu će biti i podaci Komisije za Srebrenicu. Tek kada podaci budu uneseni, počinje proces verifikacije koji je najozbiljniji i neće moći biti urađen na brzinu. Očekujemo da će se na tome raditi cijele ove godine", kazao je Bogdanić i podsjetio da porodice nestalih mogu dobiti u Institutu potvrde o statusu kako bi ostvarivali svoja prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije