BiH

Njemačka štampa: Zašto je Turska omiljena u BiH?

Njemačka štampa: Zašto je Turska omiljena u BiH?
Njemačka štampa: Zašto je Turska omiljena u BiH?

FRANKFURT - Nigdje u Evropi Turska nije tako omiljena kao što je u BiH, konstatuje njemački list "Frankfurter algemajne cajtung" i postavlja pitanje šta iz toga proizlazi?

"Mnogo je govora turskog predsjednika Abdulaha Gula, premijera Redžepa Tajipa Erdogana i ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua u kojim pominju BiH, Sarajevo ili na turskom čarobno ime `Sarajbosna`", piše novinar ovog lista Mihael Martens.

On podsjeća da je Erdogan, kada je pobijedio na parlamentarnim izborima 2011. godine, prvo pozdravio "braću i prijatelje" u glavnom gradu BiH, prenosi "Dojče vele".

Njemački list navodi i da je Erdogan godinu dana ranije, prilikom posjete Sarajevu, rekao da "osjeća da je BiH prvi susjed Turske", te da Turska, zbog "istorijske odgovornosti Bosnu neće nikada ostaviti na cjedilu".

Martens podsjeća da u Ankari, Istanbulu i Izmiru ulice, džamije ili parkovi nose ime po Aliji Izetbegoviću, a da u Sarajevu jedan park nosi ime po Erdoganu.

On u tekstu navodi i istorijsku vezu koja potiče još iz Osmanskog carstva, na 6.878 turskih riječi u "bosanskom" jeziku, ali i prenosi navode iz studije koju je uradio društveno-istraživački institut "Populari" iz Sarajeva: "Niko nije sačuvao osmansku kulturu kao što je učinila BiH. Pa ni Turci sami".

Martens naglašava da se uspjesi turskih sportista slave u Sarajevu i da bošnjački političari u Sarajevu blizinu sa Turskom uzimaju kao povod da svoje evropske partnere u razgovorima upozore: "Ako ne primite BiH, onda će se ona orijentisati u pravcu Turske".

"Turska u BiH pomaže u sanaciji mostova, medresa, džamija. Takođe, daje stipendije studentima. Međutim, privredno Turska u BiH nema važnu ulogu. Najvažniji trgovinski partner BiH je Hrvatska. Trgovinska razmjena ove dvije zemlje je prošle godine iznosila skoro dvije milijarde evra", dodaje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije