BiH

Nova lična karta biće duplo skuplja

Nova lična karta  biće duplo skuplja
Nova lična karta biće duplo skuplja

BANJALUKA - Cijena nove lične karta, koja će se u BiH početi izdavati najvjerovatnije od 1. marta naredne godine biće duplo viša nego što je sada i iznosiće oko 20 KM, kazao je izvor "Nezavisnih".

Prijedlog pravilnika o cijeni ličnih dokumenata, koji je izradila Agencija za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA), već danas će se naći na sjednici Savjeta ministara BiH, ali niko zvanično nije htio potvrditi da će cijena nove lične karte biti duplo viša.

Izvor "Nezavisnih" ispričao je da će vlasti u BiH, odnosno Savjet ministara BiH, poskupljenje pravdati tako što će izmijeniti Zakon o putnim ispravama BiH i rok važenja pasoša produžiti sa sadašnjih pet na deset godina.

"Tako će na neki način doći na isto. Građanima će pasoš koji košta 40 KM vrijediti deset, umijesto dosadašnjih pet godina", kazao je izvor "Nezavisnih".

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da još ne znaju koja će biti cijena nove lične karte, ali naglašavaju da će ih građani mijenjati sukcesivno, odnosno kada im istekne postojeća lična karta koju imaju.

Pored toga, ističu da su mogući i problemi prilikom izdavanja novih ličnih karata te da će biti strahovitih udara na matične urede da se izvrše provjere.

"U dvije godine matični uredi trebaće da izvrše provjeru 2,5 miliona ličnih karata, na način da se podaci koji se dostavljaju za izdavanje ličnih karata moraju provjeriti u matičnim uredima. Biće problema s ljudima koji nisu upisani u knjige državljana, problema i grešaka sa mjestima u kojima su ljudi rođeni, prezimenima, datumima rođenja, slovnim greškama u imenu itd.", rekao je Milan Zjajić, pomoćnik ministra civlinih poslova BiH.

On ističe da je FBiH donijela Zakon o novim matičnim knjigama i napravila nedefinisanu situaciju, posebno po pitanju naknadnog upisa u knjige državljana.

U dvije godine matični uredi trebaće da izvrše provjeru 2,5 miliona ličnih karata

"To je nekada bila nadležnost kantonalnih MUP-ova i sada to žele prebaciti na opštine, tako da je to haotična situcija i tu se može desiti ozbiljan problem", kazao je Zjajić.

Zjajić naglašava da će nove lične karte najviše biti izdavane u 2013. i 2014. godini te da najvećem broju bh. stanovnika upravo tada ističu postojeće.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH kažu da se nove lične karte štampaju isključivo zbog veće bezbjednosti, a da će na njima podaci biti ispisani ćirilicom i latinicom.

"Na zahtjev građana moći će se unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa. Najveća promjena je to što će nova lična karta sadržavati elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina", rekla je Amila Opardija, potparol IDDEEA.

Ona je istakla da su sve potrebe aktivnosti za početak izdavanja ličnih dokumenata u toku te da su uvezani svi nadležni MUP-ovi, i opštine, kao i izmjene koje se tiču upisa entitetskog državljanstva i krvne grupe.

"Za tehničke pripreme softvera i opreme za pohranjivanje podataka i personalizaciju u toku 2012. godine planirano je 3,5 miliona KM", kazala je Opardija.

Jedna od novina kod izdavanja novih ličnih karata biće mogućnost da budu dostavljene poštom, znači, da se prilikom predaje zahtjeva za idavanje nove lične karte popuni i jedan dodatni zahtjev i da lična karta na adresu stigne poštom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije