BiH

Novac od projekta završio na privatnom računu

Novac od projekta završio na privatnom računu
Novac od projekta završio na privatnom računu

BANJALUKA - Gordana Đurić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci i poslanik u Narodnoj skupštini RS, namjerno je obmanula švedskog partnera koji je finansirao međunarodni projekat "SEEDNet" i od njega zahtijevala otvaranje posebnog računa za uplate kako bi mimo trezorskog poslovanja došla do novca od projekta.

Ovo se navodi u krivičnoj prijavi koju je Poljoprivredni fakultet podnio Specijalnom tužilaštvu RS protiv Đurićeve i njenog supruga Nikole Mićića, takođe profesora na ovom fakultetu i tadašnjeg dekana ove visokoškolske ustanove.

"Namjerno je obmanula švedskog partnera lažući ga da ne mogu poslovati preko trezora", ispričao je dobro obaviješten izvor "Nezavisnih" sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci i dodao da je revizorski izvještaj pokazao da na Fakultetu ima nepotizma, jer je tadašnji dekan ovlastio svoju suprugu za realizaciju novčanih transakcija.

Naime, međunarodni projekat "SEEDNet", koji se realizuje između švedskog Centra za biodiverzitet (CBM), Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS i Poljoprivrednog fakulteta počinje 2004. godine, a završava se 2010. godine i traje u dvije faze - od 2004. do 2007. godine i od 2008. do 2010. godine.

U toku prve faze projekta sve teče manje-više legalno, međutim, tokom druge faze, kada ugovor o realizaciji projekta direktno potpisuju Mićić i CBM, dolazi do malverzacija.

Konačni cilj je da se cijeli projekat prebaci na nevladinu organizaciju u vlasništvu supružnika Mićić - Đurić, odnosno Naučno-voćarsko društvo RS. Na kraju im to i polazi za rukom, jer Mićić u avgustu 2008. godine potpisuje paralelan i identičan ugovor sa CBM-om, ali sada kao predstavnik Naučno-voćarskog društva RS.

Ovaj projekat kasnije prerasta u program očuvanja biljnih i genetičkih resursa i osniva se Institut za očuvanje genetičkih resursa i to mimo programa koji je usvojila Narodna skupština RS.

Za direktora Instituta za očuvanje genetičkih resursa imenovan je Mićić, koji i danas obavlja tu dužnost.

Da potpiše paralelan ugovor omogućava mu to što Radivoje Bratić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS i pored važećeg sporazuma donosi akt kojim se obraća CBM-u i daje Naučno-voćarskom društvu RS ovlaštenje za transfer novca.

"O ovim aktivnostima ministar ne obavještava Poljoprivredni fakultet kao jednu od ugovorenih strana iz direktnog sporazuma kršeći zloupotrebom službenog položaja odredbe Zakona o obligacionim odnosima", navodi se u krivičnoj prijavi protiv supružnika Mićić - Drinić.

Cijeli međunarodni projekat sufinansira i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i to u 2008. godini sa 100.000 KM, 2009. godine sa 150.000 KM i za ovu godinu planirano je 200.000 KM, ali taj novac završava na računima Fakulteta.

Međutim, revizija za 2008. godinu utvrdila je da korisnik novca u visini od 60 odsto nije opravdao svrhu trošenja novca.

"Mićić i Đurićeva nakon potpisivanja sporazuma između voćarskog društva i CBM-a sačinjavaju sumnjivu instrukciju za plaćanje i to na memorandumu Naučno-voćarskog društva RS i njegovim žiro računom na iznos od 33.000 evra", navodi se u krivičnoj prijavi.

Bratić, iznenađen pitanjem o krivičnoj prijavi protiv profesora i supružnika Mićića i Đurićeve kaže da se to nepotrebno iskomplikovalo i da je on projekat s Poljoprivrednog fakulteta prebacio na Naučno-voćarsko društvo u skladu sa odlukom Univerziteta.

"Mislim da smo, kada smo bili kod premijera, ta gospoda i ja to završili i sve je dogovoreno i konstatovano je da je u redu", kazao je Bratić, a na pitanje da li tvrdi da je sav projekat legalan, ministar kaže da on ništa ne tvrdi.

"Konstatovano je kod premijera da je u redu i da idemo dalje", kratko je prokomentarisao Bratić.

Mićić kaže da su optužbe na njegov račun i račun njegove supruge potpuna besmislica i da ima sve dokumente i revizorske izvještaje koji to i dokazuju.

"To su besmislice i takvi navodi uopšte nisu tačni", kazao je Mićić.

Njegova supruga Gordana Đurić kratko je rekla da uopšte nije zainteresovana da to komentariše.

Smijenjen dekan Poljoprivrednog fakulteta

Milanka Drinić prije sedam dana smijenjena je s mjesta dekana Poljoprivrednog fakultata u Banjaluci zbog, kako joj je rečeno, nesavjesnog rada u službi. Naučno-nastavno vijeće Poljoprivrednog fakulteta Drinićevu je smijenilo sa 32 glasa "za" i 12 "protiv".

"Sve je bilo izrežirano i mislim da iza svega stoje prof. Mićić i njegova supruga prof. Đurić. Na sjednici sam podnijela izvještaj o radu o kojem niko nije želio ni raspravljati", kazala je Drinićeva ne želeći da komentariše navode krivične prijave protiv supružnika Mićić - Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije