BiH

Novalić: Borci ne smiju biti socijalni slučajevi

Novalić: Borci ne smiju biti socijalni slučajevi
Foto: Ilustracija | Novalić: Borci ne smiju biti socijalni slučajevi

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se danas javnosti nakon sjednice Vlade na kojoj se raspravljalo o rješavanju problema demobilisanih boraca koji protestuju Sarajevu posljednjih dana.

''Vlada FBiH je održala tematsku sjednicu posvećenu zahtjevima boraca i upoznala se s cjelovitom informacijom o boračko invalidskoj zaštiti. Ocjenii smo da uvođenje boračkog dodatka nije pitanje koje Vlada može preuzeti sama na sebe bez konsultacije s građanima i upoznavanjem cijele javnosti. Ako bi bio uveden borački dodatak, budžet Ministarstva za pitanje boraca 570 miliona KM bi se uvećao za 770 miliona KM dodatnog novca. Iz budžeta FBiH bi se za potrebe boračko invalidne naknade bilo izdovojeno oko 1,3 milijarde KM'', rekao je Novalić i dodao:

''Ovo je toliko veliko da bi se odrazilo na sve tokove u Federaciji BiH. Bitno je da riješimo pitanje reprezentativnosti boraca jer se tako svako može predstavljati. Ustav i međunarodne zajednice garantuju udruživanje i mi to moramo poštovati iako bi bilo dobro da imamo jedno krovno boračko udruženje koje bi razgovaralo s Vladom''.

On je posebno naglasio da borci ne smiju da budu socijalni slučajevi.

''Uspostavljanje registra - zakon kojim se uvodi je u parlamentarnoj proceduri. Javnost treba znati da svake godine imamo smanjenje izdvajanja za borce i tako nastaju uštede za 6-7% godišnje. Zahvaljujući registru znat ćemo ko je bio oštećen tokom ovih godina i kome Vlada treba pomoći. Borci ne smiju biti socijalni slučaj i treba im dati pravo da rade i da budu ravnopravni članovi društva'', rekao je Novalić.

(NN, N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije