BiH

Novalić: Prioritet će nam biti formiranje privrednih sudova

Novalić: Prioritet će nam biti formiranje privrednih sudova
Novalić: Prioritet će nam biti formiranje privrednih sudova

SARAJEVO - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu ambasadoricu Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Vibeke Lilloe sa saradnicima.

Ambasadorica Norveške je informisala premijera o aktivnostima ove zemlje koje su preduzete od rata naovamo u cilju podrške u obnovi i rekonstrukciji BiH, posebno istakavši period od 2000. godine, od kada je na programe izgradnje demokratije i jačanje vladavine prava, te posebno projekte u segmentu pravosuđa, do danas uloženo oko 28 miliona eura, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ambasadorica Lilloe je takođe istakla da je Kraljevina Norveška među prvima reagovala u projektima oporavka od katastrofalnih poplava u našoj zemlji, uloživši do sada 10,25 miliona maraka. Uputila je i čestitke na onome što je do sada urađeno na provođenju Reformske agende i približavanju BiH Evropskoj uniji.

“Upoznati smo i fascinirani onim što je Norveška uradila za Bosnu i Hercegovinu i na tome smo izuzetno zahvalni. Do sada je mnogo toga urađeno na jačanju vladavine prava. Ove godine radili smo i radimo na uređenju radno-pravnog zakonodavstva, zapošljavanju i reformi javne uprave. Dogodine nam slijede zadaci na unapređenju poslovnog okruženja, pri čemu je najvažniji projekt u oblasti korporativnog prava uspostavljanje privrednih sudova koji bi imali za cilj reguliranje odnosa u sporovima iz radno-pravnog zakonodavstva, sporovima iz korporativnog prava i rješavanje problema iz finansijskog sektora”, rekao je premijer Novalić. U tom smislu zatražio je pomoć Kraljevine Norveške u formatiranju programa instaliranja privrednih sudova u našoj zemlji u čemu je ambasadorica Lilloe izrazila spremnost za saradnju. Ambasadorica Norveške se interesovala o provođenju Reformske agende i koordinaciji sa Vijećem ministara BiH i Vladom Republike Srpske.

Premijer Novalić je istakao da je Bosna i Hercegovina jedan ekonomski prostor i da i Federacija i RS imaju iste ili slične probleme, te da je na tom planu neophodna harmonizacija aktivnosti u čemu je ostvarena jako dobra saradnja, navodi se u saopštenju.

(NN/Danas.info)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije