BiH

Novi zakon bi otpremnine ograničio na 10.000 KM

Novi zakon bi otpremnine ograničio na 10.000 KM
Novi zakon bi otpremnine ograničio na 10.000 KM

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR - Iako sa zakašnjenjem od nekoliko godina, tokom kojih je državna blagajna po tom osnovu olakšana za više od 340.000 KM, parlament BiH je na korak od smanjenja visokih otpremnina prilikom odlaska zvaničnika u penziju, što je privilegija koju su prethodnih godina mnogi iskoristili.

Na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH u ponedjeljak će se tako naći Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji regulira ovo pitanje, inače poznatiji kao jedan od "Arnautovih zakona" (Damir Arnaut, poslanik SBB-a).

Upravo s tim u vezi, mnogi će ovaj čin nazvati još jednim u nizu populizama jer dolazi od pojedinca, kao parcijalno rješenje, iako on, nesumnjivo, donosi velike uštede.

Naime, ukoliko prođe, ovim zakonom će biti regulirano da najviša moguća otpremina za zvaničnika koji odlazi u penziju ubuduće bude limitirana na 9.960 KM.

"Zaposleni u institucijama BiH ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju. Otpremnina se utvrđuje u visini šest ostvarenih neto plaća zaposlenog isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, ali maksimalno do iznosa 12 prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH", stoji u članu 46. ovog zakona.

A dosad su, na osnovu visokih koeficijenata plaća, mnogi po ovom osnovu uzimali prava mala bogatstva (i do 30.000 KM), poput Selima Bešlagića (SDP), Dušanke Majkić (SNSD), Beriza Belkića (SBiH) ili, pak, Osmana Brke (SDA), inače "pionira" u ostvarivanju ove vrste privilegije.

Damir Bećirović, poslanik DF-a u parlamentu BiH, ovaj zakon smatra populističkim, no vjeruje da će on proći u parlamentu jer ima većinu.

"Komisija za finansije i budžet parlamenta BiH već godinu od Vijeća ministara traži sistemsko rješenje, ali njega nema. Ovo je sve parcijalno, ovo su populističke mjere", smatra Bećirović.

Slično razmišlja i Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu, koji eksplicite odbija ovaj zakon.

"Mi ga nećemo podržati iz dva razloga. Prvi je što uvijek ti i takvi zakoni koje predlaže pojedinac nemaju razrađenu analitiku i onda ulazimo u probleme kakve sada imamo. Kolega Arnaut je dio parlamentarne većine i znači da je taj zakon mogao ići preko Vijeća ministara, koje treba da uradi jedan sveobuhvatan zakon", ističe Lovrinović.

U SDA, pak, gledaju na suštinu, pa tako Senad Šepić, poslanik ove stranke, ističe da je jedan ovakav zakon prijeko potreban.

"Smatram da sistemski treba urediti i ovu oblast i dovesti je u mjeru sa stanjem koje imamo u zemlji. Podržaću ovaj prijedlog, jer znači više socijalne osjetljivosti i pravedniji pristup u zemlji, a prijedlog će podržati i Klub SDA", najavljuje Šepić.

I Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, glasaće za zakon, jer smatra da on donosi značajan napredak u reguliranju otpremnina.

"Sada će one biti dovedene u normalne granice, a dosad je taj iznos zaista bio enormno visok. U tom smislu mislim da je ovo pozitivna poruka koja se šalje javnosti. Lično ja nemam rezerve prema ovom prijedlogu, čak i da ovog momenta stičem pravo na penziju", ističe Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije