BiH

Nuhić: Muslimani varaju i svijet i sebe

Nuhić: Muslimani varaju i svijet i sebe
Nuhić: Muslimani varaju i svijet i sebe

ISTOČNO SARAJEVO - Vjerski analitičar Mehmedalija Nuhić upozorava da je cilj bh. muslimana, bez obzira kojem pravcu pripadaju i kako ispoljavaju islam, uvijek isti - da je BiH njihova zemlja, zemlja Bošnjaka - muslimana.

"Nemuslimani, po tom automatizmu, pripadaju onim zemljama po kojima se i nazivaju", objašnjava Nuhić.

On ističe da ne postoji sukob unutar bosanskih muslimana na relacijama - klasični islam, socijalistički islam, Titov islam, sa današnjim tzv. narodnim, izvornim islamom, šiitskim ili vehabijskim - već je to samo zavaravanje javnosti.

"Nema sukoba u islamu sa islamom. Oni, bez obzira kako ga ispoljavaju, žarište problema vide u onome što ne pripada islamu", ocjenjuje Nuhić.

Prema njegovim riječima, "različiti stavovi muslimana kako da se riješe tog žarišta nameću neslaganja o rješenju onog što su planirali kao problem, pa je u tom smislu i sukob unutar Islamske zajednice BiH i Rijaseta".

Nuhić smatra da "bosanski muslimani lažu sebe i cijeli svijet" i da "nikako ne žele da shvate da su dio južnoslovenskog bića i životnog prostora".

On smatra da bh. muslimani "bježe od složene problematike koja potresa južnoslovensko područje od dana kada su pristali da budu sluge tuđim interesima na slavenskom Balkanu".

"Muslimani sukobom, koji permanentno i intenzivno podstiču još iz vremena srpskih, a i hrvatskih buna i ustanaka protiv osmanlijskog okupatora, usmjeravaju žarište krivice na ustanike, ističući ih kao glavne vinovnike nestabilnosti balkanskog regiona", navodi Nuhić i pojašnjava:

"Oni, u stvari, žele da stalnim pritiscima drže intenzitet svjetske pažnje na balkanskom regionu."

Prema njegovoj ocjeni, "bosanski muslimani na više načina žele da drže pažnju krugova uticaja nad balkansko-slovenskom problematikom, koju su oni i te kako proizveli svojim tvrdokornim stavovima".

Podloga svih tih stavova, kako trenutno tako i kroz istoriju, jeste njihova religija, navodi Nuhić i ocjenjuje da se "bosanskim muslimanima oko islama okreće cijeli svijet".

"Oni taj svijet varaju islamom i uz pomoć njega. Oni tim istim ideološkim i dogmatskim odnosom varaju i sami sebe već duže vrijeme", navodi ovaj vjerski analitičar.

Prema njegovim riječima, "kada osjete da dolazi kraj varanju, kada shvate da nema obećanih zlatnih kašika bez rada i muke, sve više posežu za raznim djelima da bi zadržali pažnju javnosti nad radnjama koje su sami izazvali i kojim su sopstveni vinovnici".

"Da bi se vratili na put istine, na jedini put koji vodi stanju normalnog života, muslimani treba da priznaju sebi ko su oni, u stvari, i gdje su kao takvi u životnom prostoru smješteni", ocjenjuje Nuhić u intrevjuu Srni.

Nuhić zaključuje da cijeli slovenski narod postepeno strada zbog "bosansko-muslimanskog usuda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije