BiH

OBA bez kontrole

OBA bez kontrole
OBA bez kontrole

SARAJEVO - Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) već mjesecima radi bez ikakve kontrole jer parlament BiH još nije konstituisao zajedničku komisiju za nadzor nad radom ove obavještajne agencije.

Zbog ovoga, kako kažu mnogi sagovornici, BiH se svrstala među nedemokratske zemlje i trenutno je možda i jedina u Evropi koja nema nikakvog nadzora nad radom svojih obavještajaca. Takođe, naglašavaju da OBA jedini nadzor ima od strane parlamenta s obzirom na to da čak ni revizori koji kontrolišu rad svih institucija u BiH nemaju pravo ni nadležnost da revidiraju rad OBA.

"Bez nadzora nad OBA ušli smo u prostor nedemokratskih zemalja kada je u pitanju ta oblast. Sa aspekta standarda koje imaju demokratske zemlje, to je nedopustivo jer se radi o vrlo osjetljivoj oblasti, a igrati se time može dovesti do posljedica", rekao je Sadik Ahmetović, bivši ministar bezbjednosti BiH i aktuelni poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On naglašava da je zajednička komisija za nadzor nad OBA jedna od najznačajnijih i da parlament BiH ima obavezu da je formira.

Inače parlament BiH formirao je sva radna tijela osim zajedničke komisije za nadzor nad OBA, jer predstavnici SNSD-a ne pristaju na sastav komisije koja je predložena. Sporno je to što SNSD kao opoziciona stranka s najvećim brojem poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH neće imati svog predstavnika iz ovog doma, a problem je i izbor predsjedavajućeg ove komisije jer je obaveza da na njenom čelu mora biti neko iz opozicije. Zbog ovih problema dva delegata SNSD-a i jedan DNS-a nisu došli na sjednicu Doma naroda parlamenta BiH zbog čega nije bilo kvoruma. Tada je dogovoreno da se oni ipak pojave, ali da se tačka o izboru zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA ostavi za kasnije.

"U normalnim zemljama nepostojanje nadzora nad obavještajnom agencijom stvorilo bi opštu uzbunu i svi bi se maksimalno angažovali da se to pitanje riješi. Bez parlamentarnog nadzora ta agencija može biti zloupotrijebljena, ali očito je da parlamentarnoj većini odgovara OBA bez nadzora jer se više niko ne osvrće na tu temu", rekla je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodajući da je i parlamentarni nadzor nad OBA minimalan.

Sa druge strane, u strankama koje su na vlasti kažu da će to pitanje biti riješeno uskoro i da je već nekoliko puta na proširenim kolegijumima govoreno o toj temi.

"Ta komisija je i te kako potrebna. Mislim da će u narednih desetak dana to pitanje biti riješeno", rekao je Darko Babalj, delegat SDS-a u Domu naroda parlamenta BiH.

U opozicionom SBB BiH naglašavaju da kontrola nad radom tako osjetljive institucije mora da postoji jer, kako kaže Mirsad Đonlagić, poslanik ove stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH, "bez nadzora ne radi u funkciji onoga zbog čega je formirana".

"Krajnje je vrijeme da se uspostavi parlamentarni nadzor nad OBA, jer bismo se u suprotnom mogli susretati s velikim problemima. Vladajuće strukture ne pokazuju volju da se rješavaju ti problemi", kaže Đonlagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije