BiH

Obilježeno 19 godina od odbrane zapadnih granica Srpske

Obilježeno 19 godina od odbrane zapadnih granica Srpske
Obilježeno 19 godina od odbrane zapadnih granica Srpske

NOVI GRAD - Vojska Republike Srpske /VRS/, zajedno sa policijskim snagama i narodom, snažno se suprotstavila operaciji Hrvatske vojske u septembru 1995. godine i uspjela da zaustavi i slomi neprijatelja, rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

U toj operaciji neprijatelj je ubio 104 lica srpske nacionalnosti, od čega 50 vojnika i pripadnika policije i 54 civila, u opštinama Kozarska Dubica, Kostajnica i Novi Grad.

"Neprijatelj nije imao milosti ni prema civilima, kao ni prema vojnicima i imovini, jer je pričinjena šteta procijenjena na oko 180 miliona maraka. To je bila akcija regularne Hrvatske vojske koju nikad nije zvanično osudilo nijedno međunardono pravno tijelo niti je bilo ko odgovarao za zločine", izjavio je Đokić.

On je rekao da je Hrvatska vojska imala cilj da okupira Banjaluku i da na taj način omogući hrvatsko-muslimanskim snagama da se probiju dalje prema rijeci Drini i da na taj način srpski narod u Republici Srpskoj doživi istu sudbinu kakvu je doživio srpski narod u Hrvatskoj na prostoru Republike Srpske Krajine /RSK/.

"To se, na sreću, nije desilo, zahvaljujući herojskom otporu VRS i naroda koji je odbranio ovu teritoriju i spriječio egzodus stanovništva i stravična stradanja koja su se mogla desiti", naglasio je Đokić.

On je istakao da nikada ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je i Republika Srbija tada svojom odlučnom aktivnošću u političkom smislu uticala na to da se operacija Hrvatske vojske kojom je rukovodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zaustavi i spriječi stravičan egzodus i ogroman broj žrtava koji je bio planiran da se desi.

Đokić je naglasio da postoji posebna vrsta obaveze sjećanja na sve hrabre junake koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku.

"Treba da budemo vječno zahvalni za njihovu ogromnu žrtvu koju su dali za Republiku Srpsku, za miran i slobodan život naroda u njoj i za vječno trajanje Republike Srpske", naveo je Đokić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je da se danas navršava 19 godina od kada su hrvatske oružane snage izvršile klasičnu agresiju na Republiku Srpsku, ubacujući svoje elitne vojne formacije, dobro obučene za diverzantsko dejstvo, preko rijeke Une na ove prostore.

"Bio je to pravi pakao koji će svi koji su ga preživjeli dugo pamtiti", istakao je Savčić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti srpskih boraca, kao i cijelog srpskog naroda sa ovih prostora, za nekoliko dana te ubačene neprijateljske snage su pretrpjele ne samo vojnički poraz već i velike gubitke, što je bilo za očekivati.

"Ovo je dokaz da kad god smo bili jedinstveni neprijatelj nije mogao da nas porazi, kako u odbrani zapadnokrajiških opština tako i u drugim pobjedonosnim bitkama otadžbinskog rata i to nam mora biti putokaz za sva buduća pokoljenja", kaže Savčić.

On je naglasio da je namjera Hrvatske vojske bila da na prostorima zapadnokrajiških opština uradi isto kao i na prostoru RSK.

"Isto su spremali i ovdje na frontu koji nije imao rezervni položaj", dodao je Savčić.

On je naglasio da je sve to dokaz da je Republika Srpska jedini garant za srpski narod.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić izjavila je da su materijalna razaranja tokom operacije Hrvatske vojske u međuvremenu djelimično sanirana i možda će nekad biti nadoknađena u tužbi.

"Ali, ono što je nenadoknadivo, to su žrtve koje su stradale samo zato što su bili Srbi i ovih dana u Novom Gradu je prisutna i žalost i radost - žalost za izubljenim životima i radost jer je Novi Grad herojski grad gdje su ljudi odbranili i svoj grad i Republiku Srpsku", kaže Rajilićeva.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, danas je u Novom Gradu održana centralna manifestacija obilježavanja odbrane zapadnih granica Srpske i BiH od hrvatske agresije.

Obilježavanje 19 godina od odbrane zapadnokrajiških opština počelo je jutros polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja u Tunjici, kod Novog Grada, a nakon toga parastosom u hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Vijence su potom položili kod Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, delegacija Vlade Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske, konzul Srbije u Republici Srpskoj Radoslav Ilić i predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Vijence je položila i zajednička delegacija Organizacije porodica poginulih boraca, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida i Udruženja civilnih žrtava rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, opštine Novi Grad i druge delegacije.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova danas se u Novom Gradu biti održana centralna manifestacija obilježavanja odbrane zapadnih granica Srpske i BiH od hrvatske agresije.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine i tokom dva dana ofanzive poginulo je 57 lica, i to 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica, gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je Spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Prema podacima Vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Vojske Hrvatske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadnokrajiških opština Republike Srpske, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijena su 104 civila i vojnika, od kojih 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika MUP-a Srpske.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije