BiH

Opština Doboj dužna svima

Opština Doboj dužna svima
Opština Doboj dužna svima

DOBOJ - Nekoliko ulica u užem jezgru Doboja, te više periferijskih i seoskih naselja, zbog dugovanja koje prema "Elektrodoboju" ima ova opština, ostali su bez ulične rasvjete.

Ovo je juče potvrdio Veselko Topalović, finansijski direktor "Elektrodoboja", i dodao da im opština, zaključno sa septembrom, duguje više od 73.000 maraka.

"Od ukupnog duga, čak 62.592 KM su potraživanja za javnu rasvjetu, zbog čega je bez ulične rasvjete ostalo nekoliko prigradskih i seoskih naselja, između ostalih, Stanovi, Rudanka, Stanari, Bare, Orašje te nekoliko ulica u užem gradskom jezgru", kazao je Topalović.

On je dodao da opština "Elektrodoboju" duguje 10.440 KM za potrošenu struju u samoj zgradi opštine i njenim prostorijama izvan zgrade.

Mještani prigradskog naselja Bare nestanak rasvjete povezuju s lokalnim izborima, jer im je ulična rasvjeta isključena odmah nakon 5. oktobra.

"Rasvjete uopšte nema od izbora, ništa se ne vidi, to je mrkli mrak. Do izbora rasvjeta je bila cijelo vrijeme, nikada se ranije nije desilo da je nestajalo struje", kaže Dimšo Mićić, mještanin Bara.

"Nezavisne" saznaju da su ova dugovanja samo dio opštinskih dugova i da je opština pred bankrotom te da se na njenom računu trenutno nalazi samo 7.000 KM, što nije dovoljno za elementarno funkcionisanje opštinskih institucija.

Sva dugovanja, saznaju "Nezavisne", nastala su zbog trošenje budžetskih sredstava u predizbornoj kampanji SDS-a, na šta su ukazivale nevladine organizacije, opozicione stranke, ali i budžetski inspektori Ministarstva finansija RS.

Osim dugovanja prema "Elektrodoboju", opština grca u dugovima i prema "Gradskoj toplani", ali i "Vodovodu".

"Da, istina je da nam opština duguje novac za usluge. Takođe, istina je da je postojao pokušaj da opština na sebe preuzme dug koji prema nama ima Dom zdravlja, ali sve je ostalo na pokušaju", kazao je Vlastimir Pejić, direktor "Gradske toplane".

"Nezavisne" saznaju da opština "Toplani" duguje 444.699, a dug Doma zdravlja, koji je opština obećala platiti, dostiže skoro 1.200.000 maraka.

Zlatko Spasojević, direktor dobojskog "Vodovoda", rekao je da im opština duguje 178.236 KM, ali nije želio da komentariše taj dug.

Pored ovih dugovanja, opština duguje i "Telekomu Srpske" oko 10.000 maraka, pa su većem broju opštinskih kancelarija isključeni telefoni.

"Interesantno je da je do sada 98 ljudi koji su zaposleni pred izbore ili su radili dvije-tri godine u opštini u zadnjih 10 dana dobilo otkaze, a sve su prilike da će im se pridružiti još 11 kolega", kazao je izvor "Nezavisnih".

Nenad Paleksić, šef Kabineta Obrena Petrovića, načelnika opštine Doboj, kazao je juče da ne želi da komentariše ove navode.

"Ni načelnik neće to komentarisati, niti bilo ko pametan. Ovakve optužbe nisu iznesene prvi put i nije prvi put da se radi o ovakvim političkim malverzacijama", kazao je Paleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije