BiH

Opština konačno izašla iz blokade

Opština konačno izašla iz blokade
Opština konačno izašla iz blokade

KNEŽEVO/SKENDER VAKUF - Odbornici Skupštine opštine Kneževo/Skender Vakuf održali su u danas u skupštinskoj sali sjednicu i usvojili budžet za 2014. godinu od 3.776.100 KM, čime je prekinuta finansijska blokada koja traje od kraja juna.

Kako nam je rekao Drago Popović, šef Kluba odbornika SNSD-a, osim što je portir upozorio odbornike da mu je načelnik opštine rekao da nikakva sjednica Skupštine nije u planu, sve je prošlo bez incidenata.

"Usvojili smo budžet s određenim sugestijama i amandmanima i dali zaključke za omogućavanje rada Skupštine, a sve opštinske institucije sada mogu funkcionisati i vršiti uplate i isplate", kazao je Popović.

Nova skupštinska većina, koja je nedavno preuzela rukovođenje Skupštinom i pečat, na sjednici je prihvatila budžetski okvir na koji je ranije dobila saglasnost od Ministarstva finansija RS.

Radovan Marić, predsjednik SO Kneževo/Skender Vakuf, kazao je kako je zbog neodgovornosti načelnika Bore Škeljića Skupština bila u blokadi 14 mjeseci, te da je zbog toga budžet usvojen tek u petak.

"Usvajanjem budžeta smo pokazali da smo stabilna skupštinska većina, na čijoj je sada strani 11 od 19 odbornika. Htjeli smo da pokažemo načelniku i svima koji govore da smo nelegalni da mi hoćemo i možemo da radimo", rekao je Marić.

Međutim, kako je naveo, problemi i opstrukcije i dalje postoje jer je radnicima koji su ranije radili u skupštinskoj službi zabranjeno da dolaze na posao, a tri računara koja imaju su zaključana. "Za pripremanje sjednice i štampanje materijala smo donijeli privatni računar. U Izvještaju o statusu i problemima u ostvarivanju prava predsjednika Skupštine i vršioca dužnosti sekretara koji smo razmatrali donijeli smo zaključak da se obaveže načelnik da otkloni te nepravilnosti, omogući rad skupštinske službe i otključa računare i priključi telefon, te da prestane sa nelegalnim isplaćivanjem ljudi koje je Skupština razriješila dužnosti", kazao je Marić, navodeći da je zbog toga opština oštećena za više od 100.000 maraka.

Kako je najavljeno, ako se opstrukcija nastavi, na sljedećoj sjednici mogla bi se naći odluka o pokretanju krivične prijave protiv načelnika.

To bi Bori Škeljiću bila druga krivična prijava s obzirom na to da je u četvrtak CJB Banjaluka podnio prijavu za zloupotrebu službenog položaja i povreda osnovnih prava radnika. Skupština je osudila to što je umjesto na sjednicu Skupštine, Škeljić službenim vozilom otišao na odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije