BiH

Ostaje problem direkora RAK-a

Ostaje problem  direkora RAK-a
Ostaje problem direkora RAK-a

SARAJEVO - Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) neće poduzeti nijedan od tri najavljivana koraka kojima su namjeravali riješiti problem imenovanje direktora Agencije.

Potvrđeno je ovo nakon današnje sjednice Vijeća RAK-a. Vijeće Agencije je ranije najavljivalo da će, pošto Vijeće ministara BiH nije potvrdilo imenovanje jednoglasno predloženog Srđana Rajčevića, samo konstatovati da je on novi direktor, da će imenovati nekog iz RAK-a za v.d. direkora ili svojom odlukom potvrditi satatus Kemalu Huseinoviću, koji je od kraja 2007. godine vršilac dužnosti direktora RAK-a.

"Kad smo sagledali sve tri opcije, uvidjeli smo da bismo prekršili Zakon o komunikacijama, što ne želimo. Savjet ministara grubo je prekršio ovaj zakon, koji propisuje da u roku od 30 dana potvrdi imenovanje kandidata kojeg je predložio Savjet Agencije", rekao je danas Ljubo Božović, član Vijeća RAK-a, dodavši da je Vijeće Agencije ispoštovlo sve svoje zakonske obaveze.

Vijeće ministara još 11. juna dobilo je prijedlog da potvrdi imenovanje Srđana Rajčevića. On je danas rekao da će sačekati izbor novog saziva Vijeća ministara. "Ako se u novom sazivu Savjeta ministara nastave blokade imenovanja, iza kojih sada stoji SDP, tužiću BiH, jer sam oštećen. Aplicirao sam, ispunio sve uslove, ali je Savjet ministara prekšio Zakon o komunikacijama", izjavio je Rajčević.

Vijeće RAK-a prihvatilo je danas informaciju o uvođenju digitalne televizije, konstatujući da je ovaj proces još blokiran.

"Blokada je uzrokovana neusvajanjem akcionog plana prelaska s analognog na digitalno emitovanje, kašnjenjem tendera za nabavku prenosne i emisione opreme za potrebe realizacije Projekta digitalizacije tri javna RTV servisa i višegodišnjim neispunjavanjem zakonske obaveze tri javna RTV servisa na formiranju korporacije", saopštili su iz RAK-a, podjsetivši da je 17. juni 2015. rok za prelazak na digitalno emitovanje.

Vijeće Agencije apelovalo je na Vijeće ministara da usvoji politiku sektora telekomunikacija 2013-2017. i akcioni plan prelaska na digitalno emitovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije