BiH

Otac nestale djevojčice: Naše kćerke su otete

Otac nestale djevojčice: Naše kćerke su otete
Otac nestale djevojčice: Naše kćerke su otete

SARAJEVO - Sabina Selimović, šesnaestogodišnja djevojčica koja je 10. aprila nestala u glavnom gradu Austrije, Beču, nakon čega su se pojavili navodi da je sa Samrom Kešinović otišla na sirijsko ratište, nije bila povezana sa radikalnim grupama i nije svojevoljno napustila porodicu i prijatelje.

Rekao je to u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency (AA) njen otac Sabit Selimović.

Posljednjih dana u javnosti u Austriji, Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj Evropi, pojavile su se vijesti o nestanku dvije djevojčice rođene u Austriji, porijeklom iz BiH, Sabini Selimović (15) i Samri Kešinović (16), u kojima se tvrdi da su djevojčice, navodno, vrbovale određene radikalne organizacije te da su otputovale na sirijsko ratište.

U razgovoru sa novinarom AA, otac jedne od nestalih djevojčica Sabine, Sabit Selimović, kazao je kako "većina onoga o čemu mediji izvještavaju nije istina", dodavši kako on i njegova porodica još uvijek ne znaju ništa o tome gdje se njihova kćerka nalazi.

"Sve sam kasno saznao, teško mi je"

"Nemamo nikakvih informacija o tome gdje se Sabina nalazi i kako je uopšte nestala. Od 10. aprila, kada su nestale, nemamo nikakvih informacija o njima. Bio sam na poslu kada se sve to desilo, i tek kada sam došao kući, saznao sam o svemu. Ne znam šta da vam kažem, teško mi je", kazao je otac nestale djevojčice.

Sabina i Samra su sa roditeljima živjele u Beču. U četvrtak, 10. aprila, nestale su i od tada im se gubi trag.

Otac nestale Sabine ističe da je jedina informaciju koju imaju to da je njihova kćerka sa aerodroma u Beču avionom otputovala u pravcu Turske.

"Kada sam saznao da je nestala, odmah sam provjerio na aerodromu u Beču i saznao da su osobe sa njihovim imenima otišle u pravcu Turske. Koliko znam i turske vlasti su obaviještene o svemu i nadam se da traže našu djecu. Očekujemo da nam Turska pomogne i da se ponovo sastanemo sa našim kćerkama", rekao je Selimović.

Naglašava kako je dodatno uznemiren napisima u medijima , koji pišu kako je njegova kćerka otišla u rat u Siriju i kako je vrbovana od nekih radikalnih grupa. No, otac Sabit Selimović odbacuje takvu mogućnost.

"Svaki dan vidim kako novine pišu svašta o ovome. Laž je da je ostavila neku poruku nama, porodici, da su otišle u Siriju, da se bore za islam. Čista laž je i to da je ostavila poruku da je otišla da se bori da ode u džennet, sve su to laži. Mnoge novine su pisale da se udala, a to nije istina. I one slike što se objavljuju da je pokrivena, i to su sve laži. To nam samo dodatno nanosi bol", kazao je Selimović.

Napominje da je razočaran nedostatkom pomoći ambasade BiH u Beču, iako je, kako kaže, državljanin BiH.

"Svima sam se obraćao ovdje, i policiji i bh. ambasadi, ali u ambasadi mi nisu pomogli i nisu reagovali. To je tako žalosno u svemu ovome", rekao je.

Selimović je u razgovoru za AA negirao i spekulacije o tome da je njegova kćerka Sabina bila povezana sa "radikalnim vehabijskim grupana u Austriji".

Sabija je bila uzorna učenica gimnazije

"Nije povezana sa takvim grupama i nije vrbovana od takvih grupa. Pojavile su se informacije da je to tako, ali ja o tome nikome nisam izjavljivao ništa i to su laži. Išla je u džamiju na vjersku nastavu pola sata subotom ili nedjeljom, kao i sve druge njene drugarice. Išla je na nastavu kod vjeroučitelja koji su povezani sa Islamskom zajednicom, a ne nekim esktremnim grupama", ispričao je Selimović, dodavši kako je ubijeđen da "neko stoji iza svega ovoga".

"Kako dijete sa 15 godina da takvo nešto uradi?! Samo, neko stoji iza toga, ali ja ne znam ko. Kako ona tako mlada da sama odluči da ide u rat, mi stariji to ne bi mogli uraditi, dijete od 15 godina to ne može uraditi. Moja kćerka je bila uzorna učenica koja je išla u gimnaziju. Neko je sigurno umiješan u njenu otmicu", rekao je.

U međuvremenu, austrijska i turska policija tragaju za Sabinom Selimović i Samrom Kešinović, posebno nakon navoda da se djevojčice možda nalaze u Turskoj. Prije nekoliko dana i Interpol je počeo potragu za dvjema tinejdžerkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije