BiH

Otvoren najsloženiji cestovni objekat u BiH

Otvoren najsloženiji cestovni objekat u BiH
Otvoren najsloženiji cestovni objekat u BiH

BANJALUKA - Predajom upotrebne dozvole danas je puštena u saobraćaj mahovljanska petlja, koja će povezivati već izgrađeni autoput Banjaluka - Gradiška s autoputem Banjaluka - Doboj, čija gradnja počinje narednih mjeseci.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, i Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", su nakon primopredaje dozvole konstatovali da su ispunjeni svi ugovorom predviđeni uslovi i obaveze, te da petlja zadovoljava sve funkcionalne i bezbjednosne uslove. Konstatovano je i da se radi o najsloženijem infrastrukturnom građevinskom objektu u RS i BiH.

Zahvalivši izvođačima radova na uspješnim poslovima, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) na finansiranju i EU na donaciji od pet miliona evra, Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da će ova petlja svojom složenošću i značajem obilježiti cijeli projekat izgradnje mreže autoputeva kroz RS.

Dodao je da će već krajem ove sedmice biti poznat izvođač radova na autoputu prema Doboju, te da će uskoro krenuti izgradnja i mosta na Savi, koji će autoput ka Gradišci povezati s autoputem Zagreb - Beograd.

"Ove godine nas očekuje definitavan završetak radova na prevoju Čemerno, dionice autoputa prema Doboju, već je počela izgradnja elektrana Ugljevik i Stanari, tako da u RS naporima koji činimo obezbjeđujemo dovoljno investicionih aktivnosti koje mogu da održe određenu dinamiku", rekao je Dodik.

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, rekao je da je puštanjem u saobraćaj ove petlje završen posao na izgradnji autoputa prema Hrvatskoj, do mosta na Savi.

"Dobili smo modernu putnu saobraćajnicu u dužini od 43 kilometra od Banjaluke do Gradiške, prošle godine smo dobili prve kilometre autoputa, brza cesta od Banjaluke do Klašnica rekonstruisana je i proširena. Sada smo okrenuti drugim projektim - izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj i mosta preko Save. Za tri godine imamo u planu 150 kilometara autoputeva", rekao je Džombić.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da je prvo bio predviđen objekat u obliku trube, ali da je nakon odluke o izgradnji autoputa ka Doboju projekat preinačen i pretvoren u trougao, kako bi bila spojena dva autoputa na jednom mjestu.

Ljubomir Ćubić, vlasnik "Niskogradnje" iz Laktaša, koji je uz češki građevinski konzorcij OHL ŽS izvodio radove, izrazio je zadovoljstvo kvalitetom posla i činjenicom da je sve urađeno na vrijeme, imajući u vidu i nepredviđenu pojavu klizišta.

"Za nas je ovaj posao velika stvar jer smo dobili veliku referenc-listu da možemo dalje da nastupamo s evropskim firmama i s njima imamo sporazume", rekao je Ćubić.

Miroslav Vujatović, direktor firme "Projekat" iz Banjaluke, koji je uz njemački "KuK" nadgledao radove, potvrdio je da su svi radovi izvedeni prema projektnoj dokumentaciji i da su ispoštovani svi uslovi i zahtjevi.

"Naravno da sve nije moglo da bude baš u dan završeno zbog prolongiranja rokova i traženja kvalitetnog rješenja za sanaciju klizišta, ali po sanaciji klizišta objekat je završen u potpunosti zadovoljavajuće", rekao je Vujatović.

Inače, petlja je postavljena u tri nivoa, a prvi krak, koji ide od Banjaluke ka Doboju, dugačak je 1.800 metara, krak od Doboja prema Banjaluci je dug 1.400 metara, dok treći krak, odnosno dvije rampe imaju dužinu od 1.650 i 940 metara. Na petlji su dva velika vijadukta dužine 580 i 405 metara, te šest manjih mostova, od kojih je najkraći 22, a najduži 52 metra.

Cijena izgradnje je 16,7 miliona evra, te dodatnih 3,5 miliona evra za sanaciju klizišta. Nadzor je plaćen oko milion evra. Važno je napomenuti da je od ovog iznosa Evropska komisija obezbijedila donaciju od pet miliona evra.

Radovi su počeli 14. aprila 2010. godine, s rokom izgradnje od 730 dana, koji je malo probijen zbog nepredviđenih radova na sanaciji klizišta.

  • Cijena - 20 miliona evra
  • Radovi počeli u aprilu 2010.
  • Investitor - "Autoputevi RS"
  • Izvođači - OHL ŽS i "Niskogradnja"
  • Petlja ima šest mostova
  • Izgrađena i dva vijadukta
  • Petlja se sastoji od tri kraka
  • EU donirala pet miliona evra

Kinezi zainteresovani za autoput ka Splitu

Kineske kompanije zainteresovane su za izgradnju autoputa od Banjaluke preko Mliništa do Splita, rekao je u subotu za ATV Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS.

"Tražili su dokumentaciju i u okviru odluke kineske vlade žele da izdvoje značajna sredstva za infrastrukturne projekte u regionu i putem svojih banaka podrže izvođače radova", rekao je Džombić.

Džombić je dodao da je za ovaj projekat zainteresovana i Hrvatska, napominjući da je riječ o 90 kilometara autoputa u RS, oko 20 kilometara u FBiH, te oko 20 kilometara do Splita.

On je naveo da je hrvatska strana zainteresovana da obezbijedi kredit po povoljnim uslovima, negdje između tri i četiri odsto, kako bi ušla u poziciju da gradi ovaj put.

U petak o mostu na Savi

Prvi prioritet Vlade RS i Ministarstva saobraćaja i veza RS je izgradnja mosta na Savi, čija gradnja počinje najkasnije u prvom kvartalu naredne godine, rekao je Nedjeljko Čubrilović, resorni ministar.

Najavio je da zajedno s Aleksandrom Džombićem, predsjednikom Vlade RS, u petak putuje u Zagreb, gdje će s resornim kolegama definitivno dogovoriti sve detalje u vezi s rokovima i plaćanjem. Rekao je da ih je hrvatska strana uvjerila da će svoju polovinu od 30 miliona evra za izgradnju mosta uplanirati u budžet već naredne godine, dok je RS već obezbijedila sredstva.

"Dogovorili smo da RS bude nosilac projekta i ugovora kroz proces javne nabavke u kojem će učestvovati i predstavnici Vlade Hrvatske. Nadam se da ćemo u toku jeseni završiti sve procedure", rekao je Čubrilović.

Dodao je da će Hrvatska izgraditi put od mosta do autoputa Zagreb - Beograd u profilu mosta, odnosno po dvije trake u oba smjera bez zaustavnih traka.

Vezane vijesti:

Mahovljanska petlja puštena u saobraćaj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije