BiH

PDP: 'Malešević treba da podnese ostavku'

PDP: 'Malešević treba da podnese ostavku'
Foto: N.N. | PDP: 'Malešević treba da podnese ostavku'

BANJALUKA - U PDP-u smatraju da bi Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, trebalo da podnese ostavku zbog posljednjih dešavanja na Univerzitetu u Banjaluci, koja su rezultirala ostavkom rektora Milana Mataruge.

Diana Čekić, član Predsjedništva PDP-a, ističe da bi Malešević ostavku trebalo da podnese iz moralnih razloga, jer je resorno ministarstvo trebalo da preduzme mjere da bi se utvrdila odgovornost za probleme na Univerzitetu.

Ona je dodala da PDP podržava zahtjeve studenata, ali da je simptomatična činjenica da nikada manji broj studenata nije doveo do ostavke rektora, niti je uslijedila odgovornost nadležnog ministarstva.

"Ako je nadležno ministarstvo znalo šta se sve događa na Univerzitetu, bilo bi normalno da su povukli određene mjere i da se utvrdi odgovornost ko iza toga stoji, a ako se nije znalo šta se sve dešava, onda je još gora situacija", rekla je Čekićeva.

Kako navode iz resornog ministarstva na zahtjev PDP-a da Malešević podnese ostavku, zakonom je propisano da senat visokoškolske ustanove bira rektora i prorektore univerziteta, odnosno direktora visoke škole, te da rektor univerziteta za svoj rad u domenu akademskih pitanja odgovara senatu, a za rad u domenu poslovanja odgovara upravnom odboru.

Saša Čekrlija, član Gradskog odbora PDP-a Banjaluka, podsjetio je da je ova partija donijela Program obnove, koji sadrži pet oblasti, među kojima je i obrazovanje.

"U javnosti se mnogo govori o različitim problemima i ograničavajućim faktorima u obrazovanju, i polazni problem je konstantno smanjenje broja novoupisanih učenika, što dalje prati i smanjenje broja osnovnih škola, područnih prvenstveno, što dalje ima šire negativne posljedice za društvo u cjelinu", naglasio je Čekrlija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije