BiH

PRISLUŠKIVANJE: Objavljujemo spisak M:tel brojeva koji su nelegalno prisluškivani (I)

PRISLUŠKIVANJE: Objavljujemo spisak M:tel brojeva koji su nelegalno prisluškivani (I)
PRISLUŠKIVANJE: Objavljujemo spisak M:tel brojeva koji su nelegalno prisluškivani (I)

BANJALUKA - Iako je zakonima o krivičnom postupku BiH i RS definisano da je sudija za prethodni postupak nakon preduzete mjere prisluškivanja obavezan obavijestiti lice koje je prisluškivano, gotovo niko sa spiska prisluškivanih brojeva nije obaviješten o tome.

Zakonom o krivičnom postupku BiH član 119 stav (3) stoji da će sudija za prethodni postupak bez odlaganja, a nakon preduzimanja radnje obavijestiti lice protiv kojeg je radnja bila preduzeta. Isto tako Zakonom o krivičnom postupku RS članom 237 stav (3) stoji da će sudija za prethodni postupak bez odlaganja, a nakon preduzete radnje obavijestiti lice protiv kojeg je radnja bila preduzeta. Pored toga u zakonima je navedeno da osoba protiv koje je radnja bila preduzeta može od suda zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je sprovedena radnja.

"Nezavisne novine" u narednim brojevima nastaviće sa objavljivanjem spiska isključivo "M:tel" brojeva, koji su što legalno što nelegalno prisluškivali Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Zakonom o krivičnom postupku BiH definisano je da posebne istražne radnje, u koje spada i nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, mogu biti određene za krivična djela protiv integriteta BiH, protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, terorizma i za koja prema zakonu može biti izrečena kazna zatvora najmanje tri godine ili teža kazna.

Zbog, kako kaže, evidentnog kršenja zakona i ugrožavanja ljudskih prava dr Nenad Stevandić, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, rekao je da će ovo pitanje staviti na dnevni red i zahtijevati odgovore, te preduzeti korake koji će se kretati od nivoa tužbe do nivoa zajedničkog razmatranja problema.

"Evidentno je da su prekršeni zakoni. U ime Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS tražiću istragu i odgovore od nadležnih kada je u pitanju prisluškivanje", kazao je dr Stevandić.

On naglašava da imaju spremne korake koji se kreću od nivoa tužbe do zajedničkog razmatranja problema, ali isto tako očekuje od Odbora za bezbjednost FBiH i Zajedničke komisije za bezbjednost parlamenta BiH da preduzmu iste korake i traže odgovore.

"Ovdje se ne radi o priči o entitetima nego o elementarnim ljudskim pravima. Evidentno je da se bezbjednosne strukture nisu pokazale tamo gdje je trebalo i onda kada u vazduh dižu stanice policije, a pokazuju se na nedužnim građanima", ističe dr Stevandić i naglašava da je isto tako BiH učinjena ogromna politička šteta jer se ljudi osjećaju nesigurno i kao da ne žive u demokratskom poretku.

On naglašava da će potezi Odbora za bezbjednost i Narodne skupštine RS ići u smjeru da OBA i SIPA budu vraćene u institucionalnu kontrolu, te da pomoć u tome očekuje i od institucija EU.

"Čudi me da oni nisu reagovali, kao ni razne nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima i koje su se oglašavale za mnogo manje stvari nego što je ova", naglašava Stevandić.

Jedan od građana RS koji je prisluškivan je i Boris Cicović, profesor istorije iz Foče, koji kaže da mobilni broj koristi već dvije godine, te da je u međuvremenu posumnjao da ga neko prisluškuje, ali da ga niko nije obavijestio o tome.

"Član sam Ravnogorskog pokreta i vjerovatno zbog toga sam bio zanimljiv", pojasnio je Cicović.

Jedan od prisluškivanih građana je i Mladen Bosančić, bivši fudbaler banjalučkog Borca, koji govori da ga niko nikada nije obavijestio da je prisluškivan.

"Iako nemam šta da krijem, osjećam se neugodno kada pomislim da je neko prisluškivao moje razgovore", kaže Bosančić.

Miroslav Denda, automehaničar iz Hercegovine, rekao nam je da je takođe sumnjao da ga prisluškuju, ali ga niko nije obavijestio o tome.

Jedan od pripadnika Oružanih snaga BiH, koji želi da ostane anoniman, kaže da već šest  godina koristi isti broj, te da je razlog prisluškivanja vjerovatno taj što mu je supruga suvlasnik firme sa partnerom iz Rusije.

"Niko me nije obavijestio da sam prisluškivan i u narednom periodu ću sa advokatom obaviti pripreme u cilju podnošenja tužbe zbog neovlaštenog prisluškivanja", kazao je ovaj vojnik.

Miroslav Mićanović, referent u Komunalnom preduzeću u Loparama, takođe kaže da ga niko nije obavijestio da je prisluškivan i da uopšte ne vidi razlog za tako nešto.

"Tako je sve u ovoj državi, ne samo to prisluškivanje", kazao je Mićanović.

Na jedan od brojeva koji je prisluškivan javila se i žena koja kaže da je domaćica i da ne postoji nijedan razlog zašto je baš ona prisluškivana, te je navela da će se raspitati kako odgovorne za tako nešto da tuži.

Spisak sa prisluškivanim brojevima telefona možete da pronađete u štampanom ili PDF izdanju "Nezavisnih novina"

Vezane vijesti:

Nezavisne od sutra objavljuju prisluškivane brojeve M:tela

Nezavisne novine nastavljaju objavljivanje nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (V)

Prisluškivanje (IV): Krešić potvrdio nelegalno prisluškivanje građana BiH: Na spisku i brojevi iz EU

Nelegalno prisluškivanje brojeva mobilnih telefona građana BiH (III): Na spisku i m:tel brojevi

Nezavisne nastavljaju s objavljivanjem nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (II)

EKSKLUZIVNO: Nezavisne u posjedu spiska brojeva telefona: OBA i SIPA prisluškuju hiljade građana!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije