BiH

Nezavisne od sutra objavljuju prisluškivane brojeve M:tela

Nezavisne od sutra objavljuju prisluškivane brojeve M:tela
Nezavisne od sutra objavljuju prisluškivane brojeve M:tela

BANJA LUKA - "Nezavisne novine" će od sutra, u sklopu afere "prisluškivanje", objavljivati i brojeve nelegalno prisluškivanih telefona iz "M:tel" mreže.

Nelegalno prisluškivanje vršeno je od strane Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Do sada je objavljeno oko 5.000 nelegalno prisluškivanih brojeva telefona iz 061, 062 i 063 mreža. Pored ovih mreža, na spisku brojeva koji su prisluškivani bili su i neki iz inostranih zemalja, uglavnom iz Srbije i Hrvatske.

Da se radi o nelegalnom prisluškivanju govori i činjenica da prisluškivane osobe nikada nisu obaviještene da su njihovi telefonski razgovori presretani, iako su i SIPA i OBA po zakonu dužne da to učine.

Pored toga, nelegalno prisluškivanje potvrdio je i Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, koji je rekao da prema njegovim saznanjima, među objavljenim brojevima ima značajan broj onih koji apsolutno nisu bili predmet istrage.

Ranije su stručnjaci istakli da je afera "prisluškivanje" pokazala da su SIPA i OBA kršile ljudska prava jer su bez naloga sudova prisluškivale građane i narušavale njihovu privatnost. Isto tako, po mišljenju stručnjaka, OBA je postala otuđeni centar moći nad kojim državne institucije apsolutno nemaju kontrole, te da BiH od takvog sistema bezbjednosti uopšte nema koristi.

Iako su, prema svojevremenim navodima iz Ministarstva sigurnosti BiH, Evropska komisija i Velika Britanija donirali BiH najsavremeniju opremu za prisluškivanje, izvor "Nezavisnih" blizak bezbjednosnim krugovima BiH juče je ispričao da SIPA i OBA imaju možda i najlošije sisteme za prisluškivanje u Evropi.

"Radi se o sistemima koje je BiH dobila od Evropske komisije i Velike Britanije prije četiri godine i tada su ti sistemi zaostajali za opremom koje su koristile evropske zemlje", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Isti izvor naglašava da prilikom korišćenja sistema za prisluškivanje operativci moraju ispoštovati rigorozne procedure. Takođe, operativci prilikom presretanja komunikacija moraju non-stop biti pod video-nadzorom.

"Sve liči da ovo prisluškivanje nije rađeno sa zvaničnom opremom koja postoji, ali imajući u vidu stanje u OBA i SIPA moguće je da su i ti sistemi zloupotrijebljeni radi nekih ličnih interesa", naglasio je isti izvor.

"Nezavisne novine" i danas objavljuju dio spiska sa više od 5.000 brojeva mobilnih telefona koji su, najvećim dijelom, nelegalno i bez naloga nadležnih sudova prisluškivale OBA i SIPA.

Građani koje smo juče kontaktirali, a čiji se brojevi nalaze na današnjem spiku, ističu da znaju za aferu prisluškivanje, te da su razočarani u bezbjednosne strukture BiH.

"Zašto mene prisluškuju, odnosno moj fiksni telefon? Ako misle da imaju razloga ili da sam u nešto upetljan, zašto nisu prisluškivali samo mene nego uznemiravaju i narušavaju privatnost moje cijele porodice", kaže Vinko Kecman, državni službenik zaposlen u Republičkoj upravi za civilnu zaštitu.

Kecman naglašava da nije primijetio da ga neko prisluškuje, te da je posljednja afera "prisluškivanje" pokazala da u BiH ljudska prava krši ko kako hoće.

Spisak sa prisluškivanim brojevima telefona možete da pročitate u štampanom ili PDF izdanju "Nezavisnih novina"

Vezane vijesti:

Nezavisne novine nastavljaju objavljivanje nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (V)

Prisluškivanje (IV): Krešić potvrdio nelegalno prisluškivanje građana BiH: Na spisku i brojevi iz EU

Nelegalno prisluškivanje brojeva mobilnih telefona građana BiH (III): Na spisku i m:tel brojevi

Nezavisne nastavljaju s objavljivanjem nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (II)

EKSKLUZIVNO: Nezavisne u posjedu spiska brojeva telefona: OBA i SIPA prisluškuju hiljade građana!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije