BiH

Pandurević: Bošnjačke partije ne žele da se odreknu kontrole nad pravosuđem

Pandurević: Bošnjačke partije ne žele da se odreknu kontrole nad pravosuđem
Pandurević: Bošnjačke partije ne žele da se odreknu kontrole nad pravosuđem

SARAJEVO - Bošnjačke političke partije pokazale su da ne žele da se odreknu političke kontrole nad pravosuđem na nivou BiH i opstrukcije procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad srpskim narodom, te da nisu spremne da provedu preporuke iz strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, rekla je poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević.

"Njihova ćutnja na sve argumente i prijedloge koje smo iznijeli jasno govori da nemaju nijedan adut da bilo šta ospore od onoga što smo rekli, ali i da nisu spremni da se odreknu kontrole nad Sudom i Tužilaštvom BiH, koji im služe kao politički instrumenti preko kojih žele promijeniti karakter rata u BiH", naglasila je Pandurevićeva na čiju je inicijativu Predstavnički dom parlamenta BiH razmatrao Analizu sprovođenja državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Nakon što su poslanici bošnjačkih partija juče odbili sve prijedloge, Pandurevićeva smatra da je Republika Srpska prinuđena da, po principu univerzalne nadležnosti, preuzme jurisdikciju, jer kod nje su zaštićeni subjekti - ubijeni, ranjeni, logoraši...

"To nije ništa novo, tako su radili i Nijemci nakon Drugog svjetskog rata - ko god prihvati izvršioca ratnog zločina mogao je da mu sudi. Pred nama je ne samo politička, nego i istorijska odgovornost da se Republika Srpska sama izbori za svoje žrtve i spriječi bošnjački politički projekat da preko Suda BiH promijene karakter rata u BiH u odnosu na ono kako je on definisan u Dejtonu", rekla je Pandurevićeva.

Ona ističe da se kroz zaključke, koje je predložila u ime SDS-a, a koje podržava i Klub poslanika SNSD-a, tražilo sklapanje sporazuma sa Tužilaštvom Srbije o razmjeni dokaza o ratnim zločinima, što je ranije blokirala predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

"Tražili smo izjašnjavanje Tužilaštva po pritužbama za obustavljanje istrage u predmetima 'Tuzlanska kolona' i 'Dobrovoljačka'. I Nadzorno tijelo za provođenje Strategije je konstatovalo da se ocjena složenosti predmeta i njihovog prenosa između pravosuđa BiH i entitetskog pravosuđa ne vrši na efikasan, ekspeditivan i transparantan način, niti Sud BiH procesuira najsloženije predmete. Zato smo željeli da Nadzorno tijelo za provođenje Strategije dostavi parlamentu detaljnu analizu svih rješenja na osnovu kojih Sud BiH zadržava u svojoj nadležnosti predmet, kako bi se sa sigurnošću moglo analizirati provođenje Strategije. Sve to je odbijeno", naglašava Pandurevićeva.

Ona podsjeća da je i Narodna skupština Republike Srpske, svojim zaključkom od 24. januara, zatražila od poslanika iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da otvore raspravu o provođenju strategije za rad na predmetima ratnih zločina da bi se utvdili pravci efikasnog i nepristrasnog rada pravosudnih institucija u slučajevima ratnih zločina.

"To smo učinili i juče smo vidjeli da niko ne može da nam odgovori zašto nijedan od ciljeva Strategije nije ispunjen, osim pravljenja baze podataka, ko će odgovarati što najsloženiji predmeti neće biti precesuirani u roku od sedam godina. Nisu nam mogli ni odgovoriti niti osporiti zašto Sud BiH na nezakonit način pokušava entitetskom pravosuđu nametnuti neustavna suđenja po Krivičnom zakonu BiH", dodaje Pandurevićeva.

O ishodu rasprave, kaže ona, biće obaviješten parlament Srpske, od koje očekuje da zauzme stavove povodom očite nespremnosti SDA i SDP-a da dozvole depolitizaciju Suda i Tužilaštva BiH.

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH odbijeni su zaključci o provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kojima se, između ostalog, Sudu BiH preporučuje da prekine sa praksom diskriminacije lica kojima se sudi pred Sudom BiH u odnosu na ostale sudove u zemlji i regionu u pogledu izrečenih kazni.

Jedan od predloženih zaključaka je i da Predstavnički dom apeluje na Tužilaštvo BiH da se hitno izjasni o pritužbama o obustavljanju istrage u predmetima "Dobrovoljačka" i "Tuzlanska kolona", kako tužilačke odluke kojima su obustavljene ove istrage više ne bi bile izvor političkih sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije