BiH

Pandurević: Totalni fijasko politike SDA u Srebrenici

Pandurević: Totalni fijasko politike SDA u Srebrenici
Pandurević: Totalni fijasko politike SDA u Srebrenici

ISTOČNO SARAJEVO - Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je da je politika SDA u Srebrenici doživjela totalni fijasko.

"Na jučerašnjem sastanku u Srebrenici pokazalo se da SDA i njen lider Sulejman Tihić nemaju sagovrnika u svim bošnjačkim političkim partijama za ono šta zagovaraju, a to je bojkot izbora i rušenje budžeta BiH", naglasila je Pandurevićeva.

Ona je ocijenila da je posebno zanimljiva Tihićeva rečenica koju je rekao juče u Srebrenici da su se lideri, koji su bili prisutni na sastanku, dogovorili da neće podržati budžet koji ima stavku lokalni izbori.

"To samo pokazuje da su rušenje budžeta i cijela priča o Srebrenici samo pokušaj SDA da spriječi održavanje lokalnih izbora, jer se nalazi u paranoičnom strahu od gubitka vlasti koju trenutno ima u lokalnim zajednicama", naglasila je Pandurevićeva.

Ona je ocijenila da je politika koju vodi SDA politika destrukcije i ona nema više sagovornike ni u međunarodnoj zajednici.

"Iz kontakata sa predstavnicima nekih amabasada jasno je da su i oni začuđeni i da im je nepojmljivo da jedna pratija koja je u vlasti ruši budžet, a ne izlazi iz vlasti. Sulejman Tihić je rušeći budžet ustvari uspio samo da uruši SDA", istakla je Pandurevićeva.

Komentarišući stalne pozive bošnjačkih partija da međunarodna zajedica rješava probleme u BiH, ona je rekla da je to stara navika koja više nema sluha u međunarodnoj zajednici.

"Prije neki dan je i Džonatan Mur, zamjenik američkog amabasadora u BiH, jasno rekao da ukoliko Bošnjaci odluče da bojkotuju izbore da će to biti njihova odluka i da se međunarodna zajednica neće miješati. To je jednostavno stara boljka kada su bošnjačke partije imale naviku da strani faktor rješava njihove probleme, ali ta vremena su se promijenila", rekla je Pandurevićeva.

Prema njenom mišljenju, BiH treba da zaživi kao samostalna država, a ako ne može onda će vjerovatno ići putem raspada.

Predstavnici četiri političke partije iz Federacije BiH i bošnjačkih udruženja iz Srebrenice dogovorili su juče da bude izvršen dodatni pritisak na predstavnike međunarodne zajednice radi izmjena Izbornog zakona BiH kada je riječ o lokalnim izborima u Srebrenici.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić, nakon jučerašnjeg sastanka, nije isključio mogućnost da SDA donese odluku o bojkotu izbora u Srebrenici ako ne bude izmijenjen Izborni zakon ili ako ti izbori ne budu odgođeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije