BiH

Parastos za 305 ubijenih Srba

Parastos za 305 ubijenih Srba
Parastos za 305 ubijenih Srba

SREBRENICA - Kod Centralnog spomenika u Skelanima danas je služen parastos i prislužene su svijeće za pokoj duša 305 poginulih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela, od kojih je njih 69 ubijeno na današnji dan prije 22 godine.

Polovinu poginulih činili su civili, žene, djeca i starci, od kojih se četvoro još vodi kao nestalo.

Više stotina stanovnika Srebrenice i susjedne opštine Bajina Bašta u Srbiji, te brojne delegacije prisustvovale su današnjem parastosu i polaganju cvijeća za 305 nastradalih Srba iz bivše opštine Skelani.

Cvijeće na spomenik položio je i izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, delagacija Vlade Srpske koju su činili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Četković je poručio da institucije Republike Srpske neće odustati od zahtjeva da počinioci zločina odgovaraju.

"Niko nije odgovarao za zločin počinjen nad Srbima u Skelanima, kao ni za ostale zločine počinjene nad Srbima u BiH i zbog toga smo ovdje da im odamo poštu i ukažemo na zločin za koji neko mora odgovarati, odnosno oni koji su ga počinili zločine nad našim narodom", istakao je Četković.

Cvijeće na spomenik položile su i delegacija Boračka organizacije Srpske predvođena predsjednikom Milomirom Savčićem, te predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, udruženja logaraša, te delegacije opština i lokalnih boračkih organizacija iz regije Birač, kao i susjedne opštine Bajina Bašta.

Kakve su zločine počinile jedinice Nasera Orića u Skelanima najbolje ilustruje svjedočenje sestara Dragine Ranković i Milke Nikolić, koje su izgubile vjeru u pravosuđe BiH, i kažu da jedino vjeruju da će zlikovce stići Božija pravda.

Njihova majka Milenka Ristić imala je 63 godine i bila je sama u kući. Zlikovci su je silovali, provukli joj ruke kroz rasječene grudi, zaklali i kroz grkljan joj zabili drvo. Našli su je takvu ispred kuće koja je izgorjela.

Osim Milene, zlikovci su u susjednoj kući ubili Novaka Ristića, njegovu suprugu Ivanku, kćer Mitru i sina Miću, koji još nije pronađen i dostojno sahranjen.

Slučajno je preživio najmlađi sin Cvetko, koji već 22 dvije godine traga da dođe do posmrtnih ostataka brata Miće da ih sahrani pored roditelja i sestre. Cvetko je preživio da bi svjedočio.

Milka Nikolić ispričala je da su ubijeni njen rođak Novak, njegova supruga Ivana, kao i njihova kćerka Mitra, koja je imala 19 godina.

"Njihov sin Mićo imao je 16 godina, toga dana je nestao i još nije pronađen, a preživio je samo sin Cvetko, koji se sakrio u obližnju šikaru i nisu ga otkrili. Nismo ih mogli poznati koliko su bili unakaženi kada smo došli nakon dva dana u selo", prisjeća se Milka Nikolić.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića upale su 16. januara 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće i Kalimaniće, gdje je, takođe, danas položeno cvijeće, a zatim u Skelane ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

U Skelanima i okolnim srpskim selima muslimanske snage ubile su 69 Srba od kojih 15 žena, 165 ranile, a 30 zarobile, od kojih polovina nije živa, dok se četvoro još vodi kao nestalo.

Među poginulima većinom su bili civili - najmlađi Aleksandar Dimitrijević imao je samo pet godina, a njegov brat Radoslav život je izgubio u dvanaestoj godini.

Milenija Mitrović tog 16. januara bila je zarobljena u svom dvorištu sa još šest članova svoje familije. NJenog supruga Radivoja zločinci su zaklali.

"Zarobili su nas i tukli vodeći prema selu Poljak. Tu su me natjerali da nosim vreću opljačkane pšenice do 20 kilometara udaljenog sela Karačići. Tukli su nas i u logoru u Srebrenici, gdje sam provela tri sedmice do razmjene", prisjećala se Milenija.

Od batina joj je bila slomljena vilica, izbijeni svi zubi. Mitrovićeva priča da su ih u logoru svakodnevno tukli i da nisu dobijali hranu, pa su neki zarobljenici umrli od posljedica torture i gladi.

Sva srpska imovina u ovom kraju je opljačkana. Tog dana je, osim u dijelu Skelana, Crvice i Petriče, gdje muslimanske snage nisu uspjele proći, popaljeno i nestalo još 15-ak srpskih sela i zaselaka koja još nisu obnovljena i veći broj preživjelih stanovnika nema gdje da se vrati.

Za masovni zločin nad skelanskim Srbima, kao ni za sve ostale počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, ni poslije 22 godine niko nije odgovarao, što je, prema ocjeni mještana, sramota međunarodnog i pravosuđa BiH.

Odgovornost za počinioce zločina nad Srbima

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas u Skelanima da institucije Srpske nikada neće prestati da traže pravdu i odgovornost onih koji su počinili monstruozne zločine nad Srbima u Skelanima i Birču, kao i u drugim krajevima BiH u toku posljednjeg rata.  

Savanović je naglasio da su prošle 22 godine od krvavog zločina muslimanskih snaga iz Srebrenice nad srpskim stanovništvom u Skelanima. 

On je istakao da tom monstruoznom zločinu dodatnu težinu daje činjenica da je počinjen nad civilima - ubijane su žene, djeca, djevojke i starci, a nažalost još niko za taj gnusni zločin nije odgovarao. 

"Nažalost, živimo u državi selektivne pravde i ona je izostala za koljače koji su počinili zločin i u Skelanima i cijelom Birču. Tražimo i tražićemo pravdu, apelovati na svijet i pravosuđe i nećemo odustajati od toga da počinioci zločina odgovaraju za srpske žrtve čija je krv natopila svaku stopu ove zemlje", poručio je Savanović.

On je apelovao na pravosuđe BiH da konačno počne procesuirati zločine počinjene nad Srbima među kojima je i ovaj počinjen u Skelanima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije