BiH

Parlament BiH materijal za raspravu skriva od javnosti

Parlament BiH materijal za raspravu skriva od javnosti
Parlament BiH materijal za raspravu skriva od javnosti

SARAJEVO - Parlament BiH, koji bi trebalo da bude oličenje transparentnosti, od javnosti skriva podatke i materijale o kojima se govori na pojedinim sjednicama komisija paralmenta BiH.

Potvrđuje to činjenica da su materijali o kojima se raspravlja na Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove po pravilu nedostupni javnosti i gotovo nikada ne budu postavljeni na veb-stranicu parlamenta.

A, upravo na sjednicama ove komisije raspravlja se o onome što najviše smeta javnosti u BiH, a to su dnevnice, službena putovanja, korištenje vozila, i donose se, između ostalog, odluke o "bijelom hljebu", odlasku u penziju i ponovnom vraćanju na posao, zatim o žalbama, predstavkama, neregularnostima u institucijama BiH te o korištenju prostora parlamenta BiH, isplatama novca itd.

"Ne znam stvarno zašto ti materijali nisu dostupni javnosti. Lično ću se angažovati da vidim o čemu se radi, ali u svakom slučaju nije bilo nikakve odluke ni Kolegijuma ni Komisije da se ti materijali ne stavljaju na veb-stranicu parlamenta BiH", rekao je Momčilo Novaković, drugi zamjenik Zajedničke komisije za administrativne poslove.

I pored materijala za sjednicu ove komisije, materijali za neke "osjetljive" tačke dnevnog reda se često postavljaju oštećeni, tako da javnost ne može imati uvida u ono što rade njihovi izabrani predstavnici.

Na konkretna pitanja parlamentu BiH zbog čega su materijali nedostupni javnosti ni nakon više od deset dana nismo dobili nikakav odgovor, kao ni u Sekretarijatu Zajedničke komisije za administrativne poslove.

"To je apsurd. Parlament BiH ne poštuje zakone koje je sam donio i to dovoljno govori o odgovornosti političara prema zakonima, a sigurno je da imaju i razloga zašto to rade", rekao je Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i politički analitičar, dodajući da političari smatraju da se bez ikakve odgovornosti mogu ponašati kako god hoće, što je zapravo i najveći problem ove zemlje.

I dok zemlje iz regiona na veb-stranice stavljaju sve materijale o kojima raspravlja bilo izvršna, bilo zakonodavna vlast, BiH je još daleko od toga iako se nerijetko vlasti znaju pohvaliti transparentnošću. Primjera radi, vlade Hrvatske, Crne Gore, a djelimično i Srbije prije zasjedanja obavezno na veb-stranicu postave materijale o kojima će ministri raspravljati, što u BiH nije slučaj ni kod jedne od 14 vlada.

Javnosti u BiH inače nisu dostupni ni materijali o kojima se govori na Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost, ali to je potpuno razumljivo s obzirom na to da se radi o informacijama i dokumentaciji koja je često označena nekim stepenom tajnosti.

"Sve ono što ne ulazi u domen bezbjednosti, obavještajnih podataka i ličnih podataka treba da bude dostupno javnosti i tako je sa svim institucijama i materijalima", rekao je Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-ja, dodajući da on i nevladina organizacija u kojoj je angažovan na zahtjev uvijek i u roku dobiju podatke i materijale koji ih interesuju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije