BiH

Pavić: Više progon nego istraga

Pavić: Više progon nego istraga
Pavić: Više progon nego istraga

SARAJEVO - Ugledni američki advokat Robert Pavić ocijenio je da je ono što se dešava u vezi sa informacijama da SAD namjerava da deportuje 150 (uglavnom) Srba iz BiH, zbog navodnih ratnih zločina, više liči na progon nego na istragu.

On je naveo da je pred krivičnim sudovima u Floridi, Ilinoisu i Bafalu branio desetak Srba iz BiH i da su svi oni proglašeni nevinim, ali da problem predstavljaju imigracioni sudovi koji odlučuju o deportaciji.

Pavić je istakao da niko od njegovih klijenata nije ni bio optužen za ratne zločine, već zato što, prema mišljenju ljudi u imigracionom odjeljenju Službe domovinske bezbjednosti, nisu pravilno ispunili imigracioni formular na osnovu kojeg su postali građani SAD.

On je za beogradsku Politiku rekao da su ti formulari veoma komplikovani i zbunjujući, te da se većina našla na optuženičkoj klupi zbog jednog pitanja: "Da li ste nekad služili u nekoj stranoj vojnoj formaciji?"

"Na ovo pitanje gotovo svi Srbi iz BiH, koji već dugo žive u Americi, odgovorili su odrično, čak i ako su negdje zavedeni kao pripadnici Vojske Republike Srpske, jer oni smatraju da ta vojska nije za njih bila strana vojska", rekao je Pavić.

Kazna zatvora za onog za koga se utvrdi da je lagao iznosi od jedne do deset godina zatvora, ali, kaže Pavić, nikome u SAD nije cilj da optuženi sjedi u njihovom zatvoru, nego da ga deportuju.

"Ako pred krivičnim sudom bude proglašen krivim da je falsifikovao dokumente, onda će gotovo sigurno kasnije imigracioni sud donijeti odluku o deportaciji", naveo je Pavić, ocijenišvi da procesi pred imigracionim sudovima mogu da traju još nekoliko godina, s obzirom da su zatrpani hiljadama slučajeva, koji se tiču meksičkih imigranata.

Na pitanje da li porodica čovjeka koji čeka suđenje pred imigracionim sudom može da nastavi da živi normalno u Americi, Pavić je rekao da svako može da procijeni koliko to može da bude normalan život kada svakog trenutka neko iz imigracionih vlasti može da zakuca na vrata.

"Procijenite samo koliko to može da bude normalan život kada se u lokalnim novinama ime vašeg oca povezuje sa ratnim zločinima, kada se preko medija pozivaju sve bh. zajednice da prijave sumnjive imigrante", dodao je Pavić, koji je tri puta uzastopno posljednjih godina uvršten u listu najboljih advokata u državi Ilinois.

Imigracione službe SAD pripremaju akciju velikih razmjera u kojoj planiraju da uhapse bar 150 izbjeglica iz BiH, većinom Srba, koji godinama žive i rade u SAD, zbog sumnje da su učestvovali u zločinima u BiH za vrijeme rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije