BiH

Penzioneri FBiH: Novalić može reći šta ima samo na protestima

Penzioneri FBiH: Novalić može reći šta ima samo na protestima
Foto: Nedžad Uglješa | Penzioneri FBiH: Novalić može reći šta ima samo na protestima

SARAJEVO - Između 12.000 i 15.000 penzionera u Federaciji BiH ipak će u srijedu izaći na proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, kaže da im je Vlada dala još jedan dodatni razlog da izađu na proteste na svoj dan - Dan penzionera.

"Kako smo saznali, Vlada je odlučila da koeficijent za isplatu penzija bude 14. S tim se ne slažemo, to će opet dovesti do velikih razlika. Definitivno izlazimo na proteste. Noćima ne spavam, bojim se kako sam donio odluku. Biće mnogo ljudi. Bojim se 'ubačenih elemenata' koji bi mogli izazvati probleme", kazao je Rapa.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da je razgovarao sa rukovodstvom Udruženja penzionera, te da će Vlada na dnevni red sutrašnje sjednice staviti Prijedlog zakona o PIO, te da bi on već u ovoj sedmici mogao  biti upućen u parlamentarnu proceduru. Na pitanje "Nezavisnih" da li to znači da penzioneri u srijedu neće izaći na proteste, Novalić je rekao da on vjeruje da se to neće dogoditi. Odgovarajući na Novalićevu izjavu, Rapa je rekao da sve što imaju premijer i njegovi saradnici da kažu to mogu učiniti na protestima.

Udruženje penzionera pregovaralo je prošlog mjeseca s Vladom i dogovorene su korekcije prijedloga koji je Vlada već bila uputila u parlamentarnu proceduru. Tako je dogovoreno da u novi zakon o PIO budu uvršteni  zahtjevi penzionera da se za 10 posto povećaju  penzije onima koji su to pravo ostvarili do 31. jula 1998. godine i pet posto onima koji su  pravo ostvarili od 1. avgusta 1998. do kraja 2008. Penzioneri, takođe, očekuju da se nakon donošenja novog zakona o PIO u skladu sa povećanjem troškova života povećaju i penzije, što je i obećanje Vlade da će penzije povećati nakon što novi zakon stupi na snagu za 3,5 posto, i da bi se to povećanje trebalo desiti u januaru ili aprilu iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije