BiH

Petrović: Borba protiv fašizma ne smije stati

Petrović: Borba protiv fašizma ne smije stati
Petrović: Borba protiv fašizma ne smije stati

BANJALUKA - Borba protiv fašizma ne smije stati ni na praktičnom ni na simboličkom planu, a Mladi socijaldemokrati /MSD/ uvijek će biti dio te borbe, rekao je predsjednik MSD Dušan Petrović.

Petrović je naglasio da će MSD 9. maja obilježiti 70 godina od pobjede nad fašizmom akcijom, koja će biti ralizovana u više opština i gradova u Republici Srpskoj, s ciljem okupljanja mladih oko ideje antifašizma i ukazivanja na potrebu stalne borbe protiv tog zla. 

On je dodao da će, osim odavanja pošte stradalim u antifašističkoj borbi, svi veći odbori MSD organizovati i uređenje prostora na kojima se nalaze spomenici posvećeni borbi protiv fašizma i žrtvama ovog zla. 

"Mladi socijaldemokrati, na ovaj način, podsjetiće na žrtve koje su naši preci podnijeli u pobjedi u Drugom svjetskom ratu, odati im poštu, pokazati da nisu zaboravljeni, ali pokušati i zacrtati dalje korake u ovoj borbi", naveo je Petrović u saopštenju. 

On je ocijenio da je problem što se danas sve više mladih u Evropi okreće ultradesnim ideologijama zbog čega se moraju snažnije promovisati antifašističke ideje. 

"Sve organizacije koje okupljaju mlade i brinu o mladima moraju da usmjere svoje resurse u suzbijanju tih pojava. To je posebno obaveza podmladaka političkih partija i omladinskih i studentkih asocijacija. Zbog toga želim da, u ime Mladih socijaldemokrata, pohvalim aktivnosti Unije studenata Republike Srpske na promovisanju antifašizma i da ovim putem podstaknem da što veći broj mladih posjeti događaje koje organizuju naši studenti od 7. do 9. maja", istakao je Petrović. 

Prema njegovim riječima, mladi mogu samo zajedno da se odupru fašizmu, totalitarizmu i terorizmu.

"Vidimo da je mir krhak u Evropi, ali da i kod nas mali plamen može upaliti požar. Zbog toga moramo biti solidarni u borbi protiv fašizma, na šta nas upućuje i znanje koje imamo o Drugom svjetskom ratu", rekao je Petrović i istakao da obrazovni sistem mora pružiti više znanja o značaju borbe protiv fašizma.

On je naglasio da je pet od sedam neprijateljskih ofanziva na bivšu Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu pogodilo u cjelini ili dijelom teritoriju na kojoj se danas nalazi Republika Srpska. 

Petrović je podsjetio da je SNSD na Petom saboru usvojio Deklaraciju o antifašizmu, u kojoj je postavio smijernice za svoj dalji doprinos borbi protiv fašizma.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije