BiH

Plaćaju reviziju koju mogu dobiti besplatno

Plaćaju reviziju koju mogu dobiti besplatno
Plaćaju reviziju koju mogu dobiti besplatno

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako postoji deklarativna spremnost svih "strana" da državni Ured za reviziju napokon ispita poslovanje "Elektroprenosa BiH", profitabilnog državnog preduzeća, ova će kompanija za revizorske usluge na kraju platiti čak oko 120.000 KM javnog novca, i to vanjskoj komercijalnoj kući.

Ovo bi, u najkraćem, bio rezime još jedne u nizu nelogičnih bh. priča o olakom bacanju javnih sredstava u bunar jer se i u slučaju "Elektroprenosa BiH", jedine državne kompanije, vodi višegodišnja politička borba u vezi sa preklapanjem interesa i nadležnosti.

Naime, Milenko Šego, glavni državni revizor, na zahtjev prijašnje Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH, još prije nekoliko godina pokušao je da uđe u ovu kompaniju radi finansijske revizije. No, bivša uprava "Elektroprenosa" postavila je rampu sa obrazloženjem da državni Ured za reviziju nije nadležan.

Od tada se ništa nije desilo, a "Elektroprenos BiH" je u međuvremenu, nakon prevazilaženja brojih poslovnih i političkih problema, izrastao u jedno od najprofitabilnijih preduzeća u državi.

"Tačno je da je 2009. godine Parlamentarna skupština BiH to zatražila od nas. Bili smo spremni, ali nam bivša uprava nije dopustila da uđemo. Državni Ured za reviziju razmatra da pokušamo ući ponovo ove jeseni. Osnovno pitanje je zašto plaćati toliki novac samo za reviziju, kada to besplatno i kvalitetno možemo mi uraditi", pita Šego, koji podsjeća da je zakonom definirano da državna revizija ne mora, ali isto tako može revidirati poslovanje ove kompanije.

Nova uprava "Elektroprenosa BiH" sada napokon želi utvrditi novo činjenično stanje, pa je tako putem javnog natječaja odlučila angažirati vanjsku revizorsku kuću, nezavisnu, ali komercijalnu, s kojom namjerava sklopiti ugovor na tri godine.

Vinko Đuragić, izvršni direktor za kadrovske poslove i neformalni portparol ove kompanije, ističe da je novom menadžmentu istinski stalo do revizije te da su spremni koliko sutra ugostiti i državnu reviziju, ali da je diskutabilno pitanje nadležnosti.

"Ono što znam, a s čime nas je upoznao naš revizor, jeste da je ovdje uvijek bilo sporno ko je nadležan za reviziju, entiteti ili država. Nova uprava je već ranije angažovala kuću BDO iz Beograda za neki grubi presjek, jer nam je stalo da znamo pravo stanje", ističe Đuragić.

On podsjeća da je sama kompanija dugo bila u blokadi "upravo zbog neposrazuma entiteta".

"Iskren da budem, ovdje je još more nedorečenih stvari", zaključuje Đuragić.

Za Niku Lozančića, člana Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH, činjenica da Ured za reviziju institucija BiH ne može revidirati državnu kompaniju samo je "jedna u nizu bh. ubleha".

"Valjda je najnormalnije da državni Ured za reviziju ima pravo revidirati poslovanje bilo koga u javnom sektoru u državi? Međutim, pošto kod nas ništa ne može normalno, nekima je onda vjerovatno draže platiti, valjda se neko u tome nađe, nego da to radi respektabilan Ured za reviziju, kakav je zaista naš", zaključuje Lozančić.

Lozančić: Sprečavanje revizije kažnjivo

Niko Lozančić, član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma,

kaže da ne vjeruje da će ova komisija do kraja mandata imati barem još jednu sjednicu kako bi aktuelizirali ovo pitanje.

"Mislim i da je sprečavanje revizije kažnjivo zakonom. Zato je moja sugestija Uredu za reviziju da radi u skladu sa zakonom i da uđe u 'Elektroprenos' kao što ulazi u bilo koju drugu instituciju", poručio je Lozančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije