BiH

Plate sudija u skladu s Ustavom

Plate sudija u skladu s Ustavom
Plate sudija u skladu s Ustavom

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u skladu s Ustavom BiH.

Takođe ovaj zakon, zbog kojeg sudije i tužioci najavljuju tužbe i ponovne postupke pred Ustavnim sudom BiH, u skladu je sa odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Inače, ovaj zakon na osnovu odluke Ustavnog suda BiH sudijama i tužiocima na nivou BiH daje pravo na naknade za topli obrok, prevoz na posao i s posla, troškove smještaja i za odvojeni život, ali će im, kako stvari sada stoje, vjerovatno biti smanjen topli obrok i to sa prosječno 2.200 KM koliko su dobijali na samo 1 KM, koliko imaju ostali zaposleni u institucijama BiH.

Upravo zbog ovoga Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, upozorila je parlamentarce BiH da ne usvajaju ovaj zakon jer, kako je napisala, ponovo će biti tužena država BiH i pokrenut postupak pred Ustavnim sudom BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH prihvaćen je i na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH.

Ljilja Zovko, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda, rekla je da se izmjenama ovog zakona provodi odluka Ustavnog suda BiH koji je 2013. godine utvrdio da su sudije i tužioci diskriminisani u odnosu na ostale zaposlene u institucijama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije