BiH

Počela registracija za šetnju za ozdravljenje u BiH

Počela registracija za šetnju za ozdravljenje u BiH
Počela registracija za šetnju za ozdravljenje u BiH

SARAJEVO - Registracija za ''Race for the cure'' (Šetnja za ozdravljenje) počela je danas u više od 20 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Šetnja će biti održana 3. oktobra kada će se na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu okupiti veliki broj osoba iz cijele države radi podizanja svijesti i osnaživanja zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

Ranijih godina akciji se odazivalo nekoliko hiljada osoba, a podršku su davali predstavnici ambasada, vlasti i javnih ličnosti.

Akcija je svjetskih razmjera i učestvuje više od 150 gradova. Svake godine odazove se nekoliko miliona ljudi.

Volonteri koji u Sarajevu vrše registraciju su na četiri lokacije: ispred Katedrale, na Trgu djece Sarajeva, na Marijin-Dvoru i u ulici Kolodvorska. Na tim mjestima će biti 12., 19. i 26. septembra od 11.00 do 15.00 sati.

Registracija košta sedam KM, a prilikom registracije na poklon se dobije majica s logom ''Race for the cure''. Sva sredstva prikupljena od registracije bit će utrošena za kupovinu poklon paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje.

Broj registriranih osoba u BiH veći je svake godine. U septembru 2008. godine registrirano je 1.000 učesnika, a šest godina poslije 7.000 osoba. Od registracija u 2014. izvršeno je 2.000 besplatnih mamografskih pregleda u ruralnim i na poplavljenim područjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije