BiH

Počeo prijem u Beogradu

Počeo prijem u Beogradu
Počeo prijem u Beogradu

BEOGRAD - U Skupštini grada Beograda počeo je svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske, kojem prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prijemu, koji organizuje Predstavništvo Srpske u Srbiji, prisustvuju i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatana Klokića i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Skupu prisustvuju i ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić, kao i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac.

Prijemu prisustvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar sporta Srbije Vanja Udovičić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i mnoge ugledne ličnosti iz svijeta politike, biznisa, nauke, kulture i umjetnosti Srbije i Srpske.

Dan Republike Srpske, 9. januar, i njena krsna slava najsvečaniji je praznik Srpske koji se sa radošću i ljubavlju proslavlja svake godine u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini, Doboju, Prijedoru i širom Republike, naglašavaju iz Predstavništva Srpske u Srbiji.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992, kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, čime je Srpska postala subjekt, prvo internog, a zatim i međunarodnog prava.

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine, dok je naziv Republika Srpska zvanično proglašen 12. avgusta 1992. godine.

“Srpska potvrdila opravdanost svog postajanja”

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Beogradu, na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske, da je Republika Srpska istorijska činjenica koja već dvadeset i više godina potvrđuje opravdanost svog postojanja.

"Republika Srpska je republika svih Srba, kako onih u Srpskoj, tako i u Srbiji, ali i svih Srba rasejanih po kontinentima, jer svi oni pripadaju matici srpskoj čiji je centar Beograd i Republika Srbija, kao što je centar svih naši crkava Pećka patrijaršija", rekao je patrijarh Irinej.

On je Republici Srpskoj poželio svako dobro i ono što je, najvažnije, bratstvo i jedinstvo srpskog naroda.

"Republici Srpskoj želimo blagoslov Božiji, da uspeva i napreduje u svemu onom radi čega postoji, da zadovolji potrebe svoga naroda, da očuva bogato duhovno, kulturno i istorijsko nasleđe koje je vekovima stvarao srpski narod, da ga obogati i obogaćen ostavi u nasljeđe onima koji dolaze", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je podsjetio da Republika Srpska ima dva značajna nacionalna datuma - Dan kada je proglašena Republika Srpska - 9. januar i Dan kada je proglašen Ustav Srpske - 28. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije