BiH

Počeo sastanak Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka

Počeo sastanak Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka
Počeo sastanak Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka

BANJALUKA - Sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske počeo je danas u Banjaluci.

Sastanku prisustvuju premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Partije ujedinjenih penzionera Ilija Stevančević, predsjednik SRS-a Dragan Đurđević, visoki funkcioner DNS-a Neđo Trninić, te šef Kluba poslanika SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Protić.

Predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka ne prisustvuju sastanku.

Prije sastanka, koji se održava u Palati Republike, nije bilo izjava za novinare.

Dodik je juče najavio da će zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske od koje će zahtijevati da donese obavezujuću odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, te da će o toj namjeri danas obavijestiti predstavnike parlamentarnih političkih partija u Srpskoj.

Savez za promjene ne želi da bude dio Dodikove igre o referendumu

Predstavnici Saveza za promjene nisu se odazvati današnjem sastanku kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi održavanja mogućeg referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer je pitanje referenduma, kako su ukazali, često zloupotrebljavano od strane Dodika i njegovog SNSD-a.

Sastanak kod Dodika je počeo a odazvali su se samo predstavnici stranaka vladajuće većine u RS-u i nezavisni poslanik Ilija Stevančević.

"Ne postoji ni jasan plan šta će se raditi nakon provedenog referenduma, kao ni informacija o tome koje zemlje će podržati Republiku Srpsku u toj aktivnosti", navodi se u saopštenju stranaka Saveza za promjene.

Naglašavaju da su nezadovoljne radom Suda i Tužilaštva BiH, jer se pitanjima ratnih zločina pristupa selektivno i pristrasno, a pitanje organizovanog kriminala i korupcije nije prioritet interesovanja ovih institucija.

Neće na sastanak kod predsjednika RS

Srpska demokratska stranka /SDS/ saopštila je da "Savez za promjene neće prisustvovati današnjem sastanku kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika" na kome će biti razgovarano o mogućem referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U saopštenju iz SDS-a navodi se da je "pitanje referenduma često zloupotrebljavano od Dodika i Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/", te da ne postoji jasan plan šta će se raditi nakon provedenog referenduma, kao ni informacija koje zemlje će podržati Srpsku u toj aktivnosti.

"Savez za promjene je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH jer se pitanjima ratnih zločina pristupa selektivno i pristrasno, a pitanje organizovanog kriminala i korupcije nije prioritet interesovanja ovih institucija", navodi se u saopštenju.

SDS dodaje da "najavljenu inicijativu o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH predsjednik Republike može pokrenuti i bez Saveza za promjene", jer ima skupštinsku većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije