BiH

Počeo sastanak zvaničnika RS: Moguć referendum o 9. januaru kao Danu Republike (FOTO)

Počeo sastanak zvaničnika RS: Moguć referendum o 9. januaru kao Danu Republike (FOTO)
Počeo sastanak zvaničnika RS: Moguć referendum o 9. januaru kao Danu Republike (FOTO)

BANJALUKA – U Palati Republike počeo je sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa zvaničnicima Republike Srpske na kojem će biti predloženo raspisivanje referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, saznaje portal “Nezavisnih”.

Zvaničnici bi trebalo da se izjasne i o neprihvatanju 25. novembra kao Dana državnosti BiH, a kao treća mogućnost navodi se donošenje novog zakona o državnim praznicima Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovaraće danas u Banjaluci sa zvaničnicima iz Srpske o odluci Ustavnog suda BiH da pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske nisu usaglašene sa Ustavom BiH.

Sastanku, koji je inicirao Dodik, trebalo bi da prisustvuju predstavnici vlasti Republike Srpske, stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Srpske u institucijama BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Sastanku su se odazvali Želja Cvijanović, premijer RS, Nada Tešanović, predsjednik Vijeća naroda RS, Marko Pavić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, predsjednik SP, Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te Nenad Stevandić, poslanik u NS RS.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u aprilu Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

Lideri DNS-a, SNSD-a i SP-a Marko Pavić, Milorad Dodik i Petar Đokić izrazili su ranije na sastanku u Prijedoru jedinstven stav da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske politički akt i zatražili hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi sudije stranci bili izbačeni iz ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije