BiH

Počinje borba za direktorske fotelje

Počinje borba za direktorske fotelje
Počinje borba za direktorske fotelje

BANJALUKA - Savjet ministara BiH zadužio je Agenciju za državnu službu BiH (ADS) da raspiše petnaestak konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora agencija i institucija na nivou BiH.

I ministarstva u Savjetu ministara BiH zadužena su da iz svoje nadležnosti raspišu javne oglase za izbor ili da imenuju direktore, zamjenike direktora ili članove pojedinih savjeta. Sve u svemu, iz Informacije o podacima o trajanju i isteku mandata imenovanim licima iz nadležnosti Savjeta ministara BiH vidljivo je da će u narednih nekoliko mjeseci biti najmanje tridesetak imenovanja direktora, njihovih zamjenika ili članova savjeta.

Agencija za državnu službu, Direkcija za evropske integracije, Agencija za sigurnost hrane, Agencija za statistiku BiH, Institut za mjeriteljstvo, Agencija za unapređenje stranih investicija, Služba za poslove sa strancima, Agencija za lijekove i medicinska sredstva, Agencija za nadzor nad tržištem itd., samo su neke od institucija koje će dobiti novo/staro rukovodstvo s obzirom na to da je aktuelnima istekao mandat. Takođe, biće izabrani i članovi Komisije za koncesije BiH, među kojima su i oni kojima je mandat istekao još 2004. godine, a i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH uskoro bi mogla dobiti novog generalnog direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora.

"Stranke koje čine vlast na nivou BiH u hodu će se dogovarati o imenovanjima u agencijama i institucijama i većina tih pozicija još nije dogovorena", ispričao je "Nezavisnim" izvor iz Savjeta ministara BiH.

Isti izvor navodi da je mnogo veći problem taj što Savjet ministara BiH "ne zna" šta da radi s prijedlozima o imenovanjima koji su prošli sve procedure i koji se pred Savjetom ministara BiH nalaze već mjesecima.

Takav slučaj je sa Srđanom Rajčevićem, predloženim kandidatom za direktora Regulatorne agencije za komunikacije, Natašom Grubišom, direktoricom Agencije za lijekove i medicinska sredstva, zatim Krešimirom Jolićem i Aleksandrom Obradovićem, koji su predloženi za članove Upravnog odbora Agencije za unapređenje stranih investicija, a i 12 članova Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane, koji su prošli svu potrebnu proceduru, mjesecima čeka na imenovanje.

"Te procedure su sprovedene po ministarskim imenovanjima ili posebnim zakonima. Da li će oni to sada poništiti, izvršiti neka od imenovanja, to ne znam i to nije u nadležnosti Agencije za državnu službu BiH", rekao je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH (ADS).

Inače i ADS je jedna od institucija čijem direktoru je istekao mandat, a kako je rekao Aškamija, ponovo će se kandidovati na tu funkciju samo je pitanje kako će biti sprovedena procedura pošto on direktno u njoj ne može učestvovati.

On je potvrdio da je upravo juče dobio zaključak Savjeta ministara BiH te da će, kako kaže, "vrlo brzo, za otprilike tri sedmice, raspisati oglase".

"Teško da ćemo prije septembra ili oktobra imati imenovanja zbog godišnjih odmora. Sada ćemo poslati zahtjeve da nam se dostave izvodi iz pravilnika, nakon toga šaljemo im tekst oglasa na koji oni moraju dati saglasnost i onda idemo u objavljivanje", rekao je Akšamija.

Ono što je zanimljivo iz informacije je da u BiH postoje institucije gdje mandati direktora nisu vremenski ograničeni, pa tako Đorđe Ratkovica, direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH i njegovi zamjenici Đelal Hasečić i Marinko Šimunović, koji su na funkcije izabrani 2006. godine, dok su živi mogu da obavljaju taj posao. Tako je i sa Snežanom Akulović, savjetnikom direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, koja je na tu funkciju imenovana 2007. godine, ali i sa Samrom Filipović-Hadžiabdić, koja se na funkciji rukovodioca Agencije za ravnopravnost polova BiH nalazi više od deset godina.

"To su anomalije. Oni su zakonom utvrdili status koji nema mandata, njihov broj je mali, ali ih ima", rekao je Akšamija.

Srbi u najviše fotelja

Kada je u pitanju nacionalna struktura imenovanih lica, zaključno sa 15. maja ove godine, Srbi imaju 41 poziciju ili 35,97 odsto, zatim slijede Hrvati sa 38 pozicija na kojima su njihovi ljudi direktori ili zamjenici direktora, što je 33,33 odsto.

Najbrojniji narod u BiH, Bošnjaci, zauzeo je "svega" 34 pozicije, ili 29,82 odsto od ukupno 114 fotelja, dok je ostalima pripala samo jedna, ili 0,88 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije