BiH

Podrška evropskom putu BiH bez prenosa nadležnosti

Podrška evropskom putu BiH bez prenosa nadležnosti
Podrška evropskom putu BiH bez prenosa nadležnosti

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da Srpska u potpunosti podržava evropski put BiH, ali da postoji odlučnost da se odbrane njene dejtonske i ustavne nadležnosti.

"Reforme koje sada traži Brisel mogu da se provedu samo uz saglasnost svih nivoa vlasti. Prenos nadležnosti na nivo BiH ne dolazi u obzir", poručio je Čubrilović.

On je za "Večernje novosti" rekao da je Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno podržala izjavu o evropskom putu BiH, pošto su je potpisali lideri vodećih partija.

Govoreći o ocjeni visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini da je usvajanje izjave "istorijski trenutak za BiH", Čubrilović je ocijenio da je riječ o pozitivnim signalima iz EU i da je stvoren preduslov za ubrzanje evropskog puta i aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju, ali da očekuje da EU poštuje nadležnosti svih nivoa vlasti.

"Ključni su dogovor i saglasnost u BiH", rekao je Čubrilović.

On je istakao da će parlament srpske razmotriti set reformskih zakona iz oblasti privrede, finansija, poreza i socijalnih pitanja.

"Veoma je važno provesti reforme koje će omogućiti bolji standard građana. Naš parlament će u tom poslu dati pun doprinos, a Srpska već prednjači u donošenju reformskih zakona", istakao je Čubrilović.

On je naveo da su svi ti zakoni predviđeni Ekonomskom politikom za ovu godinu. "Odlučni smo da rasteretimo privredu, otvorimo nova radna mjesta, uvedemo red u poreski i finansijski sistem s ciljem rješavanja socijalnih pitanja građana", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da je izvjesno da će doći do donošenja novog zakona o radu i da očekuje da Vlada Republike Srpske postigne dogovor sa socijalnim partnerima i da se iznađu prihvatljiva rješenja.

"Naravno da zakon treba i dalje da štiti radnika, i to je dužnost države. Ali, opravdani su i stavovi poslodovaca o tome da postojeći propisi štite i neradnike. Istina je negdje na sredini i zato je potrebno usaglašavanje", rekao je Čubrilović.

Govoreći o opasnosti od radikalnih islamista, on je naveo da je terorizam ozbiljna prijetnja bezbjednosti u regionu, EU i cijelom svijetu, a da je u BiH to posebno izraženo.

"Ipak, uvjeren sam da policija Republike Srpske uspješno i efikasno kontroliše situaciju, dok to sa sigurnošću ne možemo da kažemo za zajedničke bezbjednosne organe u BiH", rekao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske za sutra je najavio posjetu Beogradu gdje će se sastati sa predsjednikom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije