BiH

Pola aktuelnih ministara ostaje u Vladi

Pola aktuelnih ministara ostaje u Vladi
Pola aktuelnih ministara ostaje u Vladi

BANJALUKA - Novi sastav Vlade Republike Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović biće izabran u srijedu, a kako stvari sada stoje, pola sadašnjih ministara i u naredne četiri godine biće dio Vlade RS.

Prema informacijama kojima raspolažemo, većina SNSD-ovih ministara ostaće u svojim resorima, a zasad je sigurno da ostaju Dragan Bogdanić, na mjestu ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Zoran Tegeltija kao ministar finansija RS, Srebrenka Golić i u naredne četiri godine vodiće Ministarstvo za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju, a kako stvari sada stoje, promjena neće biti ni u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, koje će nastaviti da vodi Radislav Jovičić.

Novog ministra neće dobiti ni resor nauke i tehnologije, koji će nastaviti da vodi Jasmin Komić, a do danas poslije podne od resora koji su pripali SNSD-u promjene su bile izvjesne samo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na čije čelo bi mogao da dođe Zoran Maletić iz Bijeljine, a u Vladu RS mogao bi da se vrati i Anton Kasipović, i to kao ministar pravde ili na čelo Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

U kvoti SNSD-ovih ministara biće i predstavnik HDZ-a BiH, odnosno Davor Čordaš, koji će i u naredne četiri godine nastaviti da vodi resor za izbjegla i raseljena lica.

"Što se tiče ministara, gotovo sva imena su poznata. Najvjerovatnije da ćemo sutra imati sjednicu Izvršnog odbora SNSD-a da se to potvrdi", rekao je danas Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Za razliku od SNSD-a, u ostalim strankama do danas poslije podne još nije definitivno bilo poznato ko će od njihovih ministara biti u novoj Vladi RS.

Osim resora industrije energetike i rudarstva RS, koji će voditi Petar Đokić, i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, kojim će upravljati socijalista Milenko Savanović iz Mrkonjić Grada, u ovoj stranci danas nisu "znali" ko će od njihovih kadrova sjesti u fotelje Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstva trgovine i turizma RS.

Što se tiče ministara, gotovo sva imena su poznata

"Još se vode razgovori. Baza je predložila nekoliko imena Bošnjaka i Hrvata i mislim da ćemo do večeras sve znati", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz Socijalističke partije.

Stvari u SP-u zakomplikovalo je i odustajanje Ankice Batinić iz Zvornika od fotelje ministra trgovine i turizma RS, a danas je bilo riječi i o tome da Predrag Gluhaković, bivši ministar trgovine i turizma RS, ponovo preuzme taj resor. Kada je u pitanju rukovođenje Ministarstvom porodice, omladine i sporta, Sanel Jakupović iz Prijedora iz bošnjačke kvote mogao bi da popuni to mjesto, koje je pripalo socijalistima.

U DNS-u su danas poslijepodne nakon sjednice Predsjedništva izabrali troje ministara iz svoje partije. Lejla Rešić će nastaviti da vodi resor uprave i lokalne samouprave.

Dane Malešević, koji trenutno obavlja dužnost načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Gradiška, bi trebalo da preuzme resor prosvjete i kulture, dok je utvrđeno da će Neđo Trninić sjesti u fotelju ministra saobraćaja i veza.

Inače, sutra će biti održan Kolegijum NS RS na kojem će biti predloženo da druga i treća posebna sjednica NS RS budu održane u srijedu.

Na drugoj posebnoj sjednici Željka Cvijanović, mandatar, predstaviće ekspoze, dok će na trećoj, koja će biti održana odmah iza druge, biti predložen novi kabinet i izglasan novi sastav Vlade RS.

 

Socijalistička partija

- Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva (Petar Đokić)

- Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (Milenko Savanović)

- Ministarstvo trgovine i turizma (Predrag Gluhaković)?

- Ministarstvo porodice, omladine i sporta (Sanel Jakupović)

 

Demokratski narodni savez

- Ministarstvo saobraćaja i veza (Dragan Savanović ili Dragan Jeftić)

- Ministarstvo prosvjete i kulture (Stanko Stanić)

- Ministarstvo uprave i lokalne samouprave (Lejla Rešić)

 

Savez nezavisnih socijaldemokrata

- Ministarstvo unutrašnjih poslova (Radislav Jovičić)

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (Dragan Bogdanić)

- Ministarstvo finansija (Zoran Tegeltija)

- Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (Srebrenka Golić)

- Ministarstvo pravde (Anton Kasipović)

- Ministarstvo nauke i tehnologije (Jasmin Komić)

- Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju (SNSD)

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Stevo Mirjanić, Zoran Maletić )

- Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica (Davor Čordaš)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije