BiH

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona prijeti štrajkom

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona prijeti štrajkom
Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona prijeti štrajkom

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona najavila je novi štrajk upozorenja i generalni štrajk, jer kantonalna Vlada i dalje ne pristaje na socijalni dijalog sa Sindikatom policije s ciljem izmirenja dugovanja na osnovu sudskih potraživanja pripadnika policije.

Procjene su da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona duguje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova 12 miliona KM na osnovu raznih potraživanja, prenose federalni mediji.

Iz kantonalnog Sindikata policije ističu da su u posljednjih nekoliko godina isplaćene određene sume, ali ne prema prioritetu isplata.

"Uslovi rada policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu veoma su loši, popunjavanje činovničkih funkcija ne ide onako kako bi trebalo, a oskudna je i opremljenost policije", rekao je predsjednik Sindikata policije Kemal Đono.

Sindikat policije prošle sedmice organizovao je proteste u Mostaru da bi ukazao na to da kantonalna Vlada godinama ne isplaćuje zaostala potraživanja nepoštujući ni sudske presude koje su policajci dobili u svoju korist za neisplaćena dugovanja prema njima.

Do 2010. godine sudska potraživanja isplaćivana su u nekom razumnom periodu do godinu dana. Od tada do danas dugovi se konstantno gomilaju, a pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona nemaju pravog partnera u Vladi.

Đono je napomenuo da Sindikat policije bezuspješno pokušava ostvariti socijalni dijalog sa Vladom radi iznalaženja najboljeg rješenja, ali da se ona oglušuje na sve zahtjeve, te da policiji ne predstoji ništa drugo nego štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije