BiH

Poltavčenko: Prijateljske veze vodile konkretnoj saradnji

Poltavčenko: Prijateljske veze vodile konkretnoj saradnji
Foto: Jelena Đurđević | Poltavčenko: Prijateljske veze vodile konkretnoj saradnji
Srna

BANJALUKA - Gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko izjavio je danas u Banjaluci da je od velikog značaja što su prijateljske veze Republike Srpske i Sankt Peterburga rezultirale konkretnom saradnjom, posebno u razvoju trgovinskih i ekonomskih veza.

Obraćajući se na forumu "Strateški dijalog o saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske", Poltavčenko je ukazao na značaj izvoza kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz Srpske u Rusku Federaciju.

"Danas možemo reći da ruski potrošači sa zadovoljstvom koriste voće iz Republike Srpske. Razmotrićemo i mogućnost izvoza drugih proizvoda, uključujući meso, jer se naši ljudi jako pozitivno odnose prema proizvodima sa prostora bivše Jugoslavije, pogotovo BiH i Republike Srpske", rekao je Poltavčenko.

On je naveo mogućnost perspektivne saradnje u oblasti stambeno-komunalnih pitanja, ističući da Sankt Peterburg trenutno rješava problem regulisanja vodnih kanala, gdje može Republici Srpskoj ponuditi sasvim nove tehnologije.

"Zanimljiva nam je i saradnja koju ćemo realizovati u oblasti informacionih tehnologija, kao što je korištenje elektronskih zdravstvenih kartona. Mi smo uveliko prešli na ovaj sistem i imamo odlične rezultate, prvenstveno u povećanju efikasnosti rada ljekara", naglasio je Poltavčenko.

Poltavčenko je ukazao i na značaj za danas najavljenog potpisivanja sporazuma o završetku izgradnje kaskadnih srednjih hidroelektrana na Vrbasu, u čemu će učestvovati kompanija "Rakurs inženjering" iz Sankt Peterburga, koja, kako je naveo, ima jako dobro iskustvo i preporuke upravo u ovoj sferi.

"Tu su i pitanja vezana za saobraćaj i sistem takozvanog bezbjednog grada, kao i obezbjeđivanje sigurnosti građana u objektima povećanog rizika i mnogih drugih stvari. U ovim smjerovima se Sankt Peterburg aktivno razvija i možemo ponuditi odgovarajući sofver i hardver Banjaluci", rekao je Poltavčenko.

Poltavčenko je napomenuo da je za Srpsku i Sankt Peterburg značajna saradnja iz humanitarne sfere, te najavio prisustvo vrhunskih stručnjaka iz Sankt Peterburga na otvaranju Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

On je dodao da će ruski hirurzi u oblasti onkologije održati master radionice za stručnjake u Srpskoj i obaviti nekoliko izuzetno zahtjevnih operacija kod pacijenata sa onkološkim oboljenjima.

"Takođe, nastojimo da pružimo praktičnu pomoć stanovnicima Srpske kojima su potrebna visokotehnološka dostignuća medicine i nedavno smo liječili dvoje djece iz Srpske. Planiramo da ovu praksu nastavimo, jer Sankt Peterburg ima velike mogućnosti i resurse u ovoj oblasti", poručio je Poltavčenko.

On je dodao da Srpska i Sankt Peterburg imaju razvijenu i kulturnu saradnju, koja je posebno važna s obzirom na to da dva naroda vežu i jezičke sličnosti i duhovna tradicija.

Poltavčenko je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na podršci forumu "Sankt Peterburg i slovenski svijet", koji svake godine okuplja goste iz slovenskih zemalja i na kojem se razmatraju aktuelna pitanja s ciljem očuvanja tradicije i duhovnih korijena.

"Radimo na razvoju turizma, razmatramo pitanja daljeg razvoja trgovine, uključujući trgovinu u okviru zanatske proizvodnje, te brojna druga pitanja u kojima možemo uspostaviti saradnju", rekao je Poltavčenko.

Poltavčenko je napomenuo da je delegacija Sankt Peterburga više puta dolazila u Srpsku, gdje se osjeća kao kod kuće.

"Nas povezuju prijateljski i dobronamjerni odnosi, to su odnosi koji datiraju od naših predaka, to dugujemo njihovom slovenskom bratstvu. Imamo nešto različite, ali zajedničke kulture, duhovne korijene i nije čudo da regioni Ruske Federcije, uključujući Sankt Peterburg, sa velikim zadovoljstvom sarađuju sa Republikom Srpskom", zaključio je Poltavčenko.  

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije