BiH

Pomoćnik ministra pod istragom zbog mosta kod Svilaja?

Pomoćnik ministra pod istragom zbog mosta kod Svilaja?
Pomoćnik ministra pod istragom zbog mosta kod Svilaja?

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH uskoro bi moglo privesti kraju istragu koja se vodi povodom štete veće od 1,2 miliona KM bez kamata koju BiH mora da plati austrijskoj kompaniji "Štrabag", a koja na vrijeme i uprkos dobijenom poslu još 2011. godine nije uvedena u posao izgradnje mosta na rijeci Savi kod Svilaja.

Kako nezvanično saznajemo, jedan od onih koji bi mogao biti "zakačen" u ovoj istrazi je i Izet Bajrambašić, suspendovani pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH, protiv kojeg se već vodi istraga jer je gotovo 10 godina mimo znanja Ministarstva primao naknadu za članstvo u regionalnoj transportnoj organizaciji za jugoistočnu Evropu SEETO.

Inače, što se tiče "Štrabaga", Hrvatska, sa kojom BiH zajedno radi na projektu izgradnje mosta na rijeci Savi, odmah se nagodila s ovom austrijskom kompanijom i isplatila joj 535.000 evra, koje sada potražuje od BiH jer smatra da je ona glavni krivac što firma koja je dobila posao izgradnje mosta nije na vrijeme uvedena u posao. Ukoliko i Hrvatska dobije svojih 535.000 evra, ukupna šteta po BiH bila bi gotovo 2,3 miliona KM.

"Bajrambašić je od početka vodio projekat izgradnje mosta kod Svilaja i samo se čeka da nastane šteta po državu BiH pa da nadležni mogu reagovati. Uskoro se očekuje i to da ovih dana BiH isplati 'Štrabagu' novac i tada se tek može reagovati jer trenutno formalno-pravno još nema nikakve štete. Zanimljivo je da je 'Štrabag' samo dan nakon što je istekao rok za uvođenje u posao podnio tužbu, što inače nigdje u svijetu nije praksa kada su takvi projekti u pitanju, osim kada su drugi motivi po strani", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz Savjeta ministara BiH, dodajući da je čudno i to da niko iz BiH nakon isteka roka od 180 dana kada je izabrani izvođač radova u tom slučaju "Štrabag" trebalo da bude uveden u posao, nije tražio produženje roka.

Sa Bajrambašićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt, a u Tužilaštvu BiH na konkretno postavljena pitanja o slučaju sa "Štrabagom" kao i obično odgovaraju da ne mogu davati nikakve informacije. Takođe nisu željeli komentarisati ni istragu koja se vodi zbog naknada koje je Bajrambašić primao kao član SEETO bez saglasnosti i znanja Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Podsjećanja radi, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH prije nekoliko mjeseci Tužilaštvu BiH podnijelo je prijavu protiv Bajrambašića jer je od 2005. godine kao član Upravnog odbora SEETO primao naknadu za svoj rad, a da o tome nije obavijestio Ministarstvo.

Osim Bajrambašića, koji je po ovom osnovu zaradio najmanje 95.000 KM, prijava je podnesena protiv još dva službenika, odnosno Bajrambašićevog zamjenika u UO SEETO i nacionalnog koordinatora za saradnju s ovom organizacijom.

Kada je u pitanju izgradnja mosta na rijeci Savi kod Svilaja, tek nakon nekoliko pokušaja i propalih međunarodnih tendera nedavno je završena procedura izbora izvođača radova na tom poslu. Most vrijedan gotovo 27 miliona evra gradiće firme "Viadukt" iz Zagreba i "Hering" iz Širokog Brijega.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije