BiH

Poništavaju tendere da produže ugovore

Poništavaju tendere da produže ugovore
Poništavaju tendere da produže ugovore

SARAJEVO, BANJALUKA - U prva četiri mjeseca ove godine institucije i javna preduzeća u BiH poništili su više od 600 tendera, a do 1. novembra više od pola njih nije raspisalo nove postupke javnih nabavki, što otvara sumnju u kriminal i kršenje zakona.

"To su najčešće zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama. Institucije prave namjerne greške koja će dovesti do prekida nabavke i onda se samo sa prethodnim dobavljačem nastavi ugovor, što je protivzakonito", rekao je Igor Vukajlović iz Udruženja građana "Tender".

Postupak je sljedeći, raspiše se tender, prijave se potencijalni dobavljači, a naručilac posla namjerno napravi grešku u proceduri i tender poništava on ili dalje u postupku Kancelarija za razmatranje žalbi. Nakon što tender padne, ne raspisuje se novi, već se ugovor produžava sa ranije odabranim ponuđačem ili se "razbija" na nekoliko manjih i sklapaju se direktni sporazumi.

Ono što zabrinjava jeste da je u posljednih skoro 12 godina izrečeno svega desetak kazni zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama, na osnovu kojeg se potroše milijarde maraka, što je više nego očigledno da država i institucije sistema nemaju snage ili ne žele tome da stanu u kraj.

"Dok god je to tako, oni će da kradu ili namještaju tendere", rekao je Vukajlović.

Takođe, zabrinjava i činjenica da gotovo sve i jedan malo veći posao koji se radi putem javnih nabavki propadne. Primjera u posljednje vrijeme za tako nešto ima nekoliko, a samo Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka u posljednjih mjesec dana propala su dva tendera teška gotovo 40 miliona KM. Jedan od njih je nabavka pasoških knjižica u vrijednosti 22 miliona KM, a drugi izgradnja zgrade ove agencije u Banjaluci vrijedan preko 15 miliona KM. Isto tako nedavno je propao tender za izgradnju graničnog prelaza u Gradišci vrijedan petnaestak miliona KM, a kraju nije priveden ni onaj za održavanje autoputeva u FBiH vrijedan takođe oko 15 miliona KM. Tender za nabavku 72 vozila za Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo vrijedan preko dva miliona KM takođe je poništen, a slična je situacija i sa ostalim postupcima javnih nabavki, tako da je sve rjeđe da se u BiH milionski vrijedni tenderi sprovedu u prvom pokušaju.

"U revizorskim izvještajima sve piše. Zvanična institucija ukazuje na kršenje zakona, navodi primjere, ali se na tome stane i niko ništa neće da preduzme po tom pitanju, osim nekoliko nevladinih organizacija i medija koji o tome pišu", rekao je Damir Šabanović iz Udruženja građana "Justicia", koji je zajedno sa nekoliko udruženja i sproveo istraživanje na temu poništavanja postupaka javnih nabavki.

On kaže da su od oko 60 ugovornih organa, na osnovu Zakona o slobodi pristupa inforamcijama, zatražili podatke o tome da li su i zbog čega nisu ponovo raspisali tender, ali da još čekaju odgovore.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije