BiH

Popović: Političko suđenje Radovanu Karadžiću

Popović: Političko suđenje Radovanu Karadžiću
Popović: Političko suđenje Radovanu Karadžiću

BANJALUKA - Dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović rekao je da ne vidi nijedan argument na osnovu kojeg bi bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić bio osuđen pred sudom u Hagu, a kamoli da to bude doživotna robija.

Popović je siguran da je Karadžić, ako bi se sudilo po zakonu, međunarodnim konvencijama i standardima, jedan od ljudi koji je poštovao Ženevsku konvenciju i njene protokole iz tog perioda i da nije počinio ništa što bi mu se na taj način moglo staviti na teret.

Ovo suđenje Popović smatra političkim, te napominje da treba imati u vidu činjenicu da u okviru međunarodne zajednice trenutno važi novi poredak da je i pravo na određen način, naročito u Haškom tribunalu, postalo politika, što se postepeno događa i u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Popović je istakao da je neizvjesno predvidjeti kakav će biti ishod odluke Haškog tribunala u ovom slučaju, ako se bude u poziciji da se odluka donosi na drugačiji način.

"Ipak se nadam da će pravo biti u funkciji ostvarivanja pravde", rekao je Popović novinarima u Banjaluci.

Profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Mile Dmičić smatra da je Karadžić samo jedan od onih koji je od devedesetih godina aktivno učestvovao stvarajući mogućnost i tražeći najbolje rješenje u BiH za ravnopravno organizovanje, život i opstanak tri naroda u BiH.

"Potvrdiće se da je međunarodno pravo izgubilo svoj korijen, odnosno da su institucije međunarodne zajednice, prvenstveno UN, od devedesetih godina na ovamo izgubile autoritet institucije naroda ovog svijeta", kaže Dmičić.

On je napomenuo da su svi sudovi od nirberškog, tokijskog do haškog sudili za genocid, a da u BiH njega nema ni po teorijskom ni po praktičkom definisanju genocida kao ratnog zločina.

"Mi pravnici opravdavamo sve što je bio legalni čin traženja rješenja za BiH, odnosno da se očuvaju identiteti i subjektiviteti tri državotvorna naroda prije 1990. godine i poslije toga", naglasio je Dmičić.

On je napomenuo da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni ugovor, koji se jednio može mijenjati novim međunarodnim ugovorom.

"Republika Srpska je dejtonska državotvorna jedinica BiH kao države. Suđenje Karadžiću u ovom slučaju je suđenje pojedincu, a ne državi, odnosno državotvornoj jedinici Republici Srpskoj", pojasnio je Dmičić.

On je zaključio da je Republika Srpska trajna pravna i politička kategorija i da se u Haškom tribunalu ili bilo kom drugom sudu ne može suditi jednom narodu. /kraj/mis/msb 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije