BiH

Skupština RS: U toku rasprava o željeznicama

Skupština RS: U toku rasprava o željeznicama
Skupština RS: U toku rasprava o željeznicama

BANJALUKA - Poslanici NSRS, raspravom o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju nastavili su zasjedanje 12. redovne sjednice NSRS.

Nacrt zakona o željznicama RS

Nakon sto je završena rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju Klub SDS-a zatražio je pauzu od pola sata.

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a zatražio je da se obezbjedi prisustvo Neđe Trninića, ministara saobraćaja i veza u Vladi RS s obzirom da je na dnevnom redu Nacrt zakona o željeznicama RS.

Inace nacrt ovog zakona počela je da obrazlaže Vesna Vozni, pomoćnik ministra saobraćaja i veza, ali tome su se usprotivili poslanici SDS s obzirom da je ministar Trninić danas bio u Narodnoj skupstini RS.

Ministar se odazvao i sam obrazložio Nacrt zakona.

Ispuniti uslove propisane zakonom

Radmila Pejić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS rekla je ako visokoškolske ustanove ne ispune uslove propisane zakonom gube status visokoobrazovne ustanove.

Takođe u završnoj riječi rekla je da će ministarstvo organizovati javnu raspravu od 60 dana kako bi se došlo do što boljih rješenja.

Stevandić: Dobro je što je zakon o obrazovanju u Nacrtu

Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS rekao je da je svaki poslanik dobio puno prijedloga, sugestija te da je dobro sto je Zakon o visokom obrazovanju u nacrtu.

"Mnogo primjera je stiglo zbog toga što penizonisana lica iz druge države drže nastavu, a mi imamo ovdje tog kadra", rekao je Stevandić, dodajući da to mora stati.

On je rekao da RS nije ni blizu standarda da godišnje odškoluje oko 200 doktora nauka na ovaj broj stanovnika.

DNS: Loše stanje u oblasti obrazovanja treba urediti

Šef Poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da DNS pozdravlja donošenje ovog nacrta zakona, jer je loše stanje u ovoj oblasti koju treba dodatno urediti u Srpskoj i uskladiti sa evropskim prostorima.

Stevanovićeva je rekla da će se procesom akreditacije mnoge visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj same od sebe ukinuti.

Šešić: Uslovi pooštreni ali djeluju nerealni

Davor Šešić, poslanik SDS-a, rekao je da je dobro što su uslovi pooštreni ali da djeluju nerealni.

Kao loše naveo je to što zakon predlaže da profesor može predavati do 68 godina starosti što nije dobro jer postavlja se pitanje šta sa mlađim kadrovima.

"To se mora razmotriti ako mislimo o mlađim kadrovima kojih imamo", rekao je Šešić.

Poslanici su skrenuli pažnju i na pooštravanje kriterijuma za izbor asistenata što posebno može predstavljati problem na tehničkim fakultetima jer u slučaju da se počne primjnjivati zakon da asistenti ne mogu biti diplomirani studenti, neki fakulteti bi ostali bez tog kadra.

Razlog za donošenje ovog nacrta zakona sadržan je u neophodnosti usklađivanja sistema visokog obrazovanja Republike Srpske sa kontinuiranim promjenama u evropskom prostoru visokog obrazovanja, a sve s ciljem podizanja kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja u Republici Srpskoj, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

Ovim nacrtom zakona kao novina predviđeno je preciznije određivanje pojmova akademskih i strukovnih studija, univerziteta i visoke škole, zajedničkog studijskog programa, cjeloživotnog učenja, uvođenje kategorije samofinansirajućeg studenta, pooštravanje uslova za izbor u akademska zvanja, a sve s ciljem podizanja kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o željeznicama Republike Srpske, o mirnom rješavanju radnih sporova, o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2015. godinu i informaciju o odlukama o pomilovanju u 2015. godini.

Biće razmatrana i informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2015. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima EU.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće informacije o realizaciji osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika januar-decembar 2015. godine i o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godine u 2015. godini.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici bi trebalo da se izjašnjavaju u četvrtak, 26. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije