BiH

Poslanici traže bolje pravosuđe

Poslanici traže bolje pravosuđe
Poslanici traže bolje pravosuđe

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto zauzela se danas za nezavisno pravosuđe u BiH, ističući da će je to osnov pravne države.

U raspravi o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ za 2013. godinu Krišto je zamjerila što se izvještaj, sa manjim izmjenama, ponavlja iz godine u godinu.

"Izvještaj sadrži metodološki sve što treba da sadrži izvještaj neke institucije, ali sadržajno ne daje pravu sliku situacije u pravosuđu BiH", istakla je Krišto.

Navodeći da nije zadovoljna organizacijom, kvalitetom kao ni kvantitetom radom sudova i tužilaštava u BiH, Krišto smatra da svi snose odgovornost za ovakvu situaciju.

"Moramo pravosuđe učiniti nezavisnim u smislu finansiranja, kvaliteta i kvaniteta rada", zaključila je Krišto.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević na osnovu izvještaja VSTS-a zaključila je da pravosuđe u BiH ne radi dobro.

"Pravosuđe u BiH ne procesuira organizovani kriminal i korupciju jer se godinama bavi neriješenim komunalnim problemima", ocijenila je Pandurevićeva, navodeći da se u izvještaju svega dva pasusa odnose na borbu protiv kriminala i korupcije.

Denis Bećirović iz SDP BiH rekao je da predstavnici zakonodavne vlasti treba da budu senzibilni kada govore o pravosuđu kao jednom od tri stuba vlasti.

"Naša namjera nije da se miješamo u rad pravosuđa, već da pomognemo da dođemo do nezavisnog pravosuđa", naglasio je Bećirović i založio se za konstruktivniji pristup ovoj problematici.

Do 14.00 časova zbog sastanka Kolegijuma sa ambasadorom SAD u BiH Morin Kormak data je pauza u zasjedanju Predstavničkog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije