BiH

Postavljenjem direktorice SZZP, ADS BiH prekršila zakon: Jahjaefendić imenovana i treći put

Postavljenjem direktorice SZZP, ADS BiH prekršila zakon: Jahjaefendić imenovana i treći put
Postavljenjem direktorice SZZP, ADS BiH prekršila zakon: Jahjaefendić imenovana i treći put

SARAJEVO - Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu (ADS) BiH, krajem prošle sedmice imenovao je Melihu Jahjaefendić za direktora, a Dragana Brkovića za zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, čime su prekršeni Zakon o ADS BiH, ali i politički dogovor SBB - SDA.

Naime, Zakon o ADS jasno propisuje da direktor i zamjenici direktora Službe mogu biti imenovani najviše dva mandata (10) godina, no svoje tumačenje zakona imaju Akšamija i pojedinci iz institucija, koji tvrde da Jahjaefendićeva i Brković nisu bili 10 godina na pozicijama direktora i zamjenika upravo iz razloga "što se svakih osam mjeseci rotiraju na ovim pozicijama"?!

Kako saznajemo, sve je urađeno "potiho", budući da pojedini moćnici SDA čuvaju leđa Jahjaefendićevoj, a trenutak izbora je tempiran u vrijeme puta u Istanbul visoke državne delegacije, predvođene Denisom Zvizdićem (SDA), predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, institucije koja i imenuje rukovodeće državne službenike. Po prethodnom dogovoru, Akšamija je iskoristio mogućnost člana 28. Zakona o ADS, koji propisuje da, ukoliko nadležna institucija (Vijeće ministara) ne izvrši imenovanje u roku 30 dana, ADS to može uraditi s liste uspješnih kandidata. A na listi uspješnih, pod čudnim okolnostima, od ukupno 16 kandidata ostali su samo Jahjaefendićeva i Brković!?

Sam Akšamija nam je juče potvrdio ovu informaciju, obrazlažući odluku o imenovanju "ispunjavanjem zakonskih obaveza".

"Ministarstvo pravde nas je u mišljenju upozorilo da ćemo prekršiti zakon ako ne imenujemo kandidate po već okončanoj proceduri", rekao je Akšamija.

Iz Ministarstva pravde, međutim, "Nezavisnim" su potvrdili kako su u mišljenju "samo citirali zakonske odredbe i ukazali šta je zakonska obaveza".

"Ministarstvo pravde BiH je dalo mišljenje koje se isključivo temelji na zakonu. Ministarstvo će sigurno voditi računa o ovoj pravnoj situaciji kada bude pripremalo izmjene i dopune Zakona o državnoj službi i pokušati za ubuduće normu koncipirati jasno i nedvosmisleno", kazala je Marina Bakić, portparol Ministarstva pravde.

Jedan od državnih ministara koji smatra da je zakon zloupotrijebljen i prekršen je i Dragan Mektić (SDS), ministar sigurnosti BiH.

"Oni imaju puna dva mandata, a po toj logici njima mandat još nije ni izašao i trajao bi 10 godina. Mislim da je Agencija postupila nezakonito, a ako ćemo biti legalisti, to treba da popravimo", upozorio je Mektić, uoči današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva BiH, SIPA vrši provjere po prijavi za kriminal i korupciju u institucijama BIH, u kojoj je prvoosumnjičena Jahjaefendićeva, ali se u prijavi pominju i Akšamija i Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije