BiH

Potpisana Deklaracija o reformi policije

Potpisana Deklaracija o reformi policije
Potpisana Deklaracija o reformi policije

MOSTAR - Lideri šest vladajućih stranaka jučer su u Mostaru potpisali Deklaraciju o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije, kojoj je cilj što skorije parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Na sastanku, kojem je nazočio i visoki predstavnik Miroslav Lajčak, predsjednici HDZ-a BiH i HDZ 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik, Stranke za BiH Haris Silajdžić, SDA Sulejman Tihić, te lider PDP-a Mladen Ivanić stavili su potpise na dokument kojim se obvezuju `da će preuzeti sve potrebne aktivnosti za provođenje reforme policije u skladu s principima Europske unije`.

`Kao predsjednici stranaka parlamentarne većine, danas smo potpisali izjavu o reformi policije koju nudimo visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku na prihvaćanje. Također smo zaključili kako pregovori o reformi Ustava moraju započeti u što skorije vrijeme. Isto tako, zaključili smo da ćemo se sastajati svakih 30 dana da bismo razgovarali o promjenama Ustava`, kazao je Čović, koji je bio domaćin jučerašnjeg sastanka.

Visoki predstavnik je rekao da su razgovarali i o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, uzrokovanoj posljednjim mjerama OHR-a i najavom političkih predstavnika RS da će se povući iz institucija BiH.

`Ne bih htio davati preuranjene komentare, jer će u ponedjeljak stručni pravni timovi OHR-a i RS dati dodatno mišljenje o tome. No, zajednički sastanak političkih lidera bio je iznimno koristan i vidio sam da kod njih postoji želja da BiH krene smjerom evropskih integracija`, naglasio je Lajčak. Dodik se složio s ocjenom kako je zajednička želja svih da BiH krene u smjeru evropskih integracija.

`Tragajući za mogućnosti da BiH što skorije potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisali smo današnju deklaraciju, iz koje se jasno vidi kako dajemo podršku principima koji su odranije poznati. Naglašavam kako jedinstvena policijska struktura BiH mora odražavati ustavnu strukturu zemlje. Reformisana policija će morati odgovarati budućim ustavnim rješenjima BiH`, izjavio je Dodik. On je pojasnio kako je ovo bio pokušaj bh. političkih lidera da zamole visokog predstavnika da zajedno s EU deblokiraju proces reforme policije.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić nakon sastanka je izjavio kako je potpisanom deklaracijom napravljen konstruktivan korak, te je izrazio nadu u skoro parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

`Veoma je važno da pređemo taj prag. Nadam se da smo to ovime i učinili, ali to ne zavisi od nas`, rekao je Silajdžić, ocjenjujući sastanak uspješnim. Mladen Ivanić objasnio je da je postignuta minimalna zajednička saglasnost.

''Ova deklaracija ne rješava bitna pitanja. O njima ćemo još dosta razgovarati, ali je ovo znak dobre političke volje koji bi trebalo da omogući parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'', rekao je Ivanić.

Sulejman Tihić je rekao da u deklaraciji nisu dali odgovore na sva pitanja, ali to ćemo uraditi kroz zakonska rješenja. On nije htio odgovoriti na pitanje: `Ima li policije Republike Srpske u dokumentu?` kazavši da je potpisan uopšteni dokument koji govori o evropskim principima i tome kako će policija izgledati nakon ustavne reforme.

Božo Ljubić je rekao da je bitno `da smo se usaglasili da se redovno sastajemo i razgovaramo o reformskim procesima`. Sastanak je održan u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru.

Dodik: Nisu promijenjeni stavovi u vezi s Lajčakovim odlukama

Milorad Dodik rekao je da u vezi s posljednjim odlukama visokog predstavnika nije promijenio svoje stavove i da će danas u toku dana na osnovu razgovora pravnih stručnjaka dobiti određene modele rješenja.

`Mi smo svih ovih dana tražili rješenja. Mislim da je dobro da to uradimo prije sjednice Narodne skupštine RS i sjednice Vijeća za implementaciju mira, ali ukoliko stanje ostane ovakvo kakvo jeste mi nemamo razloga da mijenjamo svoje stavove'', rekao je Dodik, dodajući da će se SNSD povući u opoziciju.

Sadržaj deklaracije

Juče potpisana deklaracija u sebi sadrži osnov dogovora o reformi policije koju su ranije potpisali Milorad Dodik i Haris Silajdžić.

U tekstu deklaracije piše da cjelokupna reforma ima za cilj stvaranje funkcionalne, multietničke i profesionalne policije, na bazi tri principa Europske komisije, koja će garantirati sigurnost svih građana i dobara na teritoriju BiH.

`Struktura policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje. Nova i reformisana policijska struktura BiH će biti zasnovana na relevantnim odredbama Ustava BiH, koji će uslijediti kroz proces ustavne reforme. Detalji policijske strukture BiH bit će definirani kroz dva temeljna zakona: zakonu o policijskoj službi BiH i zakonu o policijskim službenicima BiH`, piše u deklaraciji. Također je navedeno kako su lideri svjesni važnosti političkog trenutka u BiH, te potrebe da se što prije nastavi put ka EU, te se obvezuju da će bez odlaganja pristupiti punoj implementaciji pomenutih načela i principa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije