BiH

Potrebne izmjene izbornog zakona

Potrebne izmjene izbornog zakona
Potrebne izmjene izbornog zakona

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tokom rasprave o izvještaju Centralne izborne komisije o provođenju opštih izbora 2014. godine iznijeli su stav da treba mijenjati Izborni zakon BiH.

Maja Gasal-Vražalica iz DF-a izrazila je nezadovoljstvo brojem izabranih žena na izborima, ocijenivši da bi ovo pitanje trebalo riješiti zakonom, čemu se usprotivio veći broj drugih učesnika u raspravi.

Prema riječima poslanika SDS-a Borislava Bojića, ne bi bilo dobro zakonom propisivati kvotu zastupljenosti žena u vlasti.

"Smatram da žena treba biti više u vlasti, ali smatram da one imaju snage i mogućnosti da se izbore za to. Liste su otvorene i glasači odlučuju za koga glasaju", dodao je Bosić, dok je Borjana Krišto iz HDZ-a BiH istakla da spada u žene koje kvota vrijeđa.

Krišto je podsjetila da Centralna izborna komisija nije zakonodavac i da Izborni zakon donosi Parlamentarna skupština BiH.

"Izborni zakon je takav kakav je. Znamo njegove nedostatke i treba da ga mijenjamo", rekla je predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević i dodala da Izborni zakon BiH nikada nije u potpunosti proveden.

Pandurevićeva je izrazila sumnju u regularnost izbora i bojazan da u BiH postoji paralelan proces štampanja glasačkih listića. 

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković smatra da je u BiH potrebno izmjenama i dopunama Izbornog zakona spriječiti manipulacije izbornim procesom od biračkog mjesta do glavnog centra za brojanje glasova.

Novaković se nada da će učešće CIK-a u interresornoj radnoj grupi za izradu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH biti ključno na pitanjima izmjena zakonskih odredbi koje su se u praksi pokazale neprimjenjivim, teško primjenjivim ili podložnim zloupotrebi.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma usvojila je ranije izvještaj Centralne izborne komisije BiH o provedenim opštim izborima 2014. godine sa preporukama da se formira interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, te da da se riješi pitanje popunjavanja kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Mikić: Cilj CIK-a podstaći na izmjenu izbornog zakona

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić rekao je u obraćanju Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da je Komisija prvi put parlamentu dostavila izvještaj o nekim provedenim izborima, u ovom slučaju opštim izborima iz oktobra 2014. godine.

Namjera dostavljanja ovog izvještaja, prema Mikićevim riječima, bila je da se parlament BiH podstakne na korake u cilju sticanja uslova za popunjavanje Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, te formiranja interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Podsjećajući da Izborni zakon ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini, Mikić je konstatovao da ima vremena da u toku ove godine bude sačinjen, ako to parlament ocijeni potrebnim, i novi prijedlog Izbornog zakona.

"Iskoristiću ovu priliku da još jednom skinem sumnju sa našeg rada kada su u pitanju neke pojave koje imaju karakter možda i krivičnog djela", rekao je Mikić i naveo da je od 36 žalbi na odluke CIK-a, Sud BiH odbacio 35, a samo jednu djelimično promijeno vrativši skinutog kandidata na listu, ali ostavljajući novčanu kaznu.

Za drugu polovinu marta Mikić je najavio godišnju konferenciju na koju će CIK pozvati članove opštinskih i gradskih izbornih komisija, te Izborne komisije Republike Srpske, a na kojoj će biti analizirana, između ostalog, pojava nevažećih glasačkih listića. 

"Preporuke sa te konferencije iznijećemo u našem godišnjem izvještaju o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a koji će biti upućen parlamentu", dodao je Mikić.

Za raspravu o inicijativi Aleksandre Pandurević iz SDS-a kojom se od Centralne banke BiH traži informacija o problemima korisnika kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju obaveze u švajcarskim francima i mjerama preduzetim za rješavanje ovih problema nije bilo zainteresovanih poslanika.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije