BiH

Povratnik iz Gvantanama Tarik Al Savah hoće odštetu

Povratnik iz Gvantanama Tarik Al Savah hoće odštetu
Povratnik iz Gvantanama Tarik Al Savah hoće odštetu

Mudžahedini kojima je Alija Izetbegović svojevremeno dao državljanstvo danas se vraćaju u BiH. Tarik traži nadoknadu zbog robije, a njegova kći zbog nedostatka oca

Olako davanje državljanstva mudžahedinima, posebno onim iz jedinice "El mudžahedin", u vrijeme vlasti Alije Izetbegovića, Federaciji BiH i danas stvara probleme, pa čak i u slučajevima kada je te ljude u međuvremenu, iz spiska državljana, obrisala vlast BiH.

Takav primer je Tarik al Savah, koga su, prije nešto manje od mjesec dana, američke vlasti iz zatvora Gvantanamo isporučile BiH. Još prije 14 godina tog Egipćanina američke vlasti uhapsile su u Avganistanu, a poslije nekoliko godina spakovale u zatvor Gvantanamo. U međuvremenu su mu, kako kaže Dušan Tomić, advokat Tarikov i njegove kćerke Sarah al Savah, BiH vlasti oduzele državljanstvo.

- Državljanstvo mu je oduzeto na osnovu zvaničnih američkih informacija da je riječ o čovjeku koji se bavi terorizmom, ali ni poslije 14 godina, nije mu suđeno - priča Tomić. - Američke vlasti su ga isporučile, smatrajući da ima državljanstvo BiH, a nisu ga isporučile njegovoj matičnoj zemlji, Egiptu, gde postoji, za razliku od BiH, smrtna kazna. To jeste "vruć krompir" za vlast BiH, ali mi ćemo tražiti da mu bude vraćeno bosansko državljanstvo, gdje je stigao 1993. godine iz Zagreba i postao jedan od najuticajnijih ratnika u jedinici "El mudžahedin", koja je bila potčinjena Izetbegovićevom generalu Sakibu Mahmuljinu.

MOGLI BI DA BUDU I SVEDOCI

Suđenje Alijinom generalu Mahmuljinu pred Sudom BiH moglo bi da pruži još bolju sliku o zločinima mudžahedina u BiH, prije svega nad Srbima, dok su i velike sile bile neme i gluve, kada im je zvanično Sarajevo davalo i status i državljanstva. Bilo bi, u najmanju ruku, zanimljivo kada bi se, recimo, na suđenju Mahmuljinu, pojavio upravo vraćeni pripadnik te jedinice, čiji ga status u njoj i obrazovanje čini značajnim svedokom ratnih događanja.

Al Savah traži odšetu za vrijeme provedeno u američkim zatvorima, a njegova ćerka što je, kako kaže Tomić, "sve ove godine izgubila pravo na oca".

- Al Savah je visokoobrazovan. U Egiptu je osamdesetih godina bio asistent na Univerzitetu u Kairu, gdje se izučava islam, odakle je otišao u Grčku, gde je bio predstavnik jedne egipatske firme, da bi se 1991. obreo u Zagrebu, a potom u Zenici, gde je bilo "gnijezdo" mudžahedina 1993. - priča Tomić.

Vlasti Federacije BiH ne mogu lako da operu ruke od ovakvih ljudi, koje su, tokom i poslije rata, slavili, nagrađivali i čašćavali, pored ostalog, i državljanstvom BiH.

NAGRADA ZA SRPSKE GLAVE

Vrijeme je pokazalo i pokazaće još više za kakav su "učinak" naročito nad Srbima, slavljeni i nagrađivani mudžahedini iz bijelog svijeta, koji su bili, što je dokazano u Hagu na suđenju generalu Rasimu Deliću, ratnom komandantu "Alijine vojske", oca aktuelnog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

(N.N/V.Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije