BiH

Pred bh. bezbjednosnim agencijama veliki izazov: Nova selefijska struja višestruko opasnija

Pred bh. bezbjednosnim agencijama veliki izazov: Nova selefijska struja višestruko opasnija
Pred bh. bezbjednosnim agencijama veliki izazov: Nova selefijska struja višestruko opasnija

BANJALUKA, SARAJEVO - Novu selefijsku frakciju u BiH, koja je nastala cijepanjem postojeće grupacije, čine religijski visokoobrazovani, disciplinovani i autoritativni lideri, tako da će njeno djelovanje biti znatno promišljenije, a time sa bezbjednosnog aspekta i višestruko opasnije.

To proističe iz dokumentacije bh. bezbjednosnih agencija, koja je u posjedu "Nezavisnih", a u kojoj piše da je riječ o grupaciji koja zauzima sve radikalnije stavove.

"Iako se ova frakcija deklarativno distancira od Al Kaide i Islamske države, njihovi stavovi su izrazito radikalni prema ustavno-pravnom poretku BiH, demokratskim procesima, zapadnim civilizacijskim dostignućima, tradicionalnim opredjeljenjima Bošnjaka, te zvaničnoj Islamskoj zajednici (IZ) u BiH", stoji u dokumentaciji bezbjednosnih krugova.

Stubovi bh. bezbjednosti procjenjuju da, iako se značajan broj selefijskih udruženja javno distancira od takozvane Islamske države, to ne treba uzimati "zdravo za gotovo".

"Njihove propagandne i aktivnosti organizacione prirode dugoročno mogu predstavljati značajan politički i bezbjednosni problem", stoji u dokumentaciji. Riječ je o spisima čije pojedine izvode smo objavili i tokom vikenda, otkrivajući da se nova selefijska frakcija čeliči uporedo s pokušajima IZ u BiH da ugasi paradžemate, gdje se selefije okupljaju i obavljaju nelegalne vjerske obrede.

Da ta zamisao IZ neće ići glatko, ukazuje i Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja, koji je nedavno objavio tekst gdje navodi da će vjerovatno jedan dio paradžemata prestati da radi, drugi će se inkorporirati u IZ BiH, dok treći dio neće pristati ni na kakav dogovor.

"Ta treća struktura je najtvrdokornija. Oni ne žele da postignu kompromis, žele da nastave to što su i radili. Nije Islamska zajednica ta koja može da zatvori neki paradžemat, ali jeste država. Prateći poteze države, ne uočavam podršku reisu, i pitanje je kako će se stvari dalje razvijeti", rekao nam je juče Ćeranić.

Da zaista postoji struja koja pokušava da nezakonite džemate spasi od katanca, ispostavilo se i nedavno, nakon što su vođe pojedinih paradžemata zatražile pregovore s Islamskom zajednicom, što je ona odbila.

"Šta znači zahtjev za susret i pregovore s reis-ul-ulemom u isto vrijeme kada se na veb-portalima pojavio snimak obraćanja jednog od bivših članova tih paradžemata, izvjesnog Amira Selimovića, koji, navodno, boravi na ratištu u Siriji, u kojem on najavljuje svoj krvavi pohod na Baščaršiju, upućujući najmonstruoznije prijetnje reis-ul-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i muslimanima", naveli su u odgovoru iz IZ u BiH.

Procjenjuje se da u BiH djeluju 64 paradžemata, u kojima, u većini slučajeva, vedre i oblače selefije, s tim što su neki od njih pristali da se "utope" u zakonite okvire, a drugi još pružaju otpor, što je dovelo i do nastanka nove selefijske struje u BiH. A ona je sve radikalnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije