BiH

Predložen sastav nove Vlade

Predložen sastav nove Vlade
Predložen sastav nove Vlade

BANJALUKA - Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović predložila je na posebnoj sjednici Narodne skupštine novi sastav Vlade.

Za ministra finansija predložen je Zoran Tegeltija koji je ovu funkciju obavljao od 2010. godine. Tegeltija je rođen 1961. godine u Mrkonjić Gradu gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a potom Ekonomski fakultet u Sarajevu, dok je magistarske studije završio 2006. godine, a zvanje doktora ekonomskih nauka stekao je 2008. godine.

Radio je u Rafineriji nafte u Brodu, Republičkoj upravi javnih prihoda, te Republičkoj upravi carina. Po nacionalnosti je Srbin.

Dragan Lukač predložen je za ministra unutrašnjih poslova. Rođen je 1968. godine u Krnjeuši, opština Bosanski Petrovac, gdje je završio osnovnu školu. Srednju tehničku školu završio je u Bihaću, dok je Višu školu unutrašnjih poslova, a zatim i Visoku školu unutrašnjih poslova završio u Banjaluci, kao i postdiplomske studije i stekao zvanje magistra državno-pravnih nauka.

Tokom 25 godina radnog iskustva obavljao je poslove u SUP SRBiH, CSB Sarajevo i CSB Bihać, a od 1992. godine u MUP Srpske sve do 2005. godine, kada prelazi u Gradsku upravu Banjaluka gdje obavlja poslove načelnika Odjeljenja komunalne policije. Po nacionalnost je Srbin.

Za ministra prosvjete i kulture predložen je Dane Malešević. Rođen je 1952. godine u mjestu Čivčije u opštini Prnjavor, a nakon završenih osnovnih studija na kojima stiče zvanje profesora politehničkog vaspitanja i obrazovanja, odbranio je 2011. godine doktorsku tezu koja se odnosi na kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja.

Radio je kao profesor, a potom i direktor Tehničke škole u Gradišci, savjetnik u Ministarstvu prosvjete i kulture, a trenutno obavlja funkciju načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška. Po nacionalnosti je Srbin.

Za ministra rada i boračko-invalidske zaštite predložen je Milenko Savanović.

Rođen je 1955. godine u Podrašnici, opština Mrkonjić Grad, gdje je završio osnovnu školu, a srednju školu, Mašinski fakultet i magistarske studije završio je u Banjaluci. Borac je prve kategorije i ratni vojni invalid sedme kategorije. Po nacionalnosti je Srbin.

Petar Đokić, dosadašnji ministar rada i boračko-invalidske zaštite, predložen je za ministra industrije, energetike i rudarstva. Rođen je 1961. godine u Brčkom gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu unutrašnjih poslova završio je u Sarajevu, a Ekonomski fakultet u Beogradu.

Radio je u organima unutrašnjih poslova u Brčkom gdje je prije rata obavljao i značajne političke funkcije. Obavljao je dužnosti člana Izvršnog odbora Skupštine opštine Brčko, a u više mandata je bio i odbornik Skupštine opštine Brčko, kao i važne dužnosti u Komeserijatu za izbjeglice Republike Srpske.

U više mandata biran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dva puta je biran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske u mandatima od 1997. do 2000. godine. Dužnost ministra rada i boračko- invalidske zaštite obaljao je u mandatima posljednje dvije Vlade Srpske. Po nacionalnosti je Srbin.

Za ministra pravde predložen je Anton Kasipović. Rođen je 1956. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju školu i diplomirao na Pravnom fakultetu.

Bio je dugogodišnji novinar, a potom i direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Glas Srpske", a u bogatoj novinarskoj karijeri radio je, između ostalog, kao dopisnik Radio-televizije Sarajevo, urednik u dnevnom listu "Nezavisne novine", te direktor marketinga Javnog RTV servisa BiH.

Od 2006. do 2013. godine obavljao je funkciju ministra prosvjete i kulture Republike Srpske. Po nacionalnosti je Hrvat.

Akutelni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić predložen je da i u novom sazivu Vlade Srpske obavlja tu funkciju. Rođen je 1945. godine u Romanovcima kod Gradiške. Poljoprivredni fakultet završio je 1971. godine u Sarajevu, magistrirao je 1978. godine, a doktorirao 1984. godine.

Bio je član Vlade BiH i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zatim generalni direktor Kombinata AIPK - Banjaluka, član Savezne Vlade bivše SFRJ kao ministar bez portfelja, te savezni ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu bivše SFRJ. Po nacionalnosti je Srbin.

Dragan Bogdanić je predložen da i dalje obavlja funkciju ministra zdravlja i socijalne zaštite. Rođen je 1965. godine u Tesliću, gdje je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz interne medicine završio je u Banjaluci, a subspecijalizaciju iz kardiologije u Beogradu. Po nacionalnosti je Srbin.

Jasmin Komić predložen je da i dalje obavlja funkciju ministra nauke i tehnologije. Rođen je 1956. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu školu i Matematičku gimnaziju, a diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Baanjaluci, gdje je izabran u zvanje redovnog profesora. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Za ministra uprave i lokalne samouprave predložena je aktuelni ministar tog resora Lejla Rešić. Rođena je 1981. godine, u Prijedoru, diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je trenutno i magistrant na katedri za politologiju.

Kao novinar i urednik radila je 10 godina. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Za ministra trgovine i turizma predložen je Predrag Gluhaković. Rođen je 1954. godine u Bijeloj kod Brčkog, gdje je završio osnovnu školu, potom Srednju tehničku školu u Brčkom, a Ekonomski fakultet u Novom Sadu, gdje je i magistrirao ekonomiju.

Od 2001. do 2006. godine radio je u Vladi Brčko distrikta na rukovodećem mjestu u Odjeljenju za komunalne poslove, dok je u mandatu Vlade Srpske od 2006. do 2010. obavljao funkciju ministra trgovine i turizma. Od 2010. do 2014. izabran je na dužnost potpredsjednika Narodne skupštine Srpske. Po nacionalnosti je Hrvat.

Jasmina Davidović predložena je za ministra porodice, omladine i sporta. Rođena je 1952. godine u Podlugovima, gdje je završila osnovnu školu, dok je Gimnaziju završila u Ilijašu, a Medicinski fakultet u Sarajevu, kao i specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva. U ratnom periodu radila je kao ljekar u Hitnoj službi Doma zdravlja Foča. Danas vodi najbrojniji tim porodične medicine sa 2.200 registrovanih pacijenata. Po nacionalnosti je Bošnjakinja.

Aktuelni ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić ponovo je predložena na tu funkciju. Rođena je 1958. godine u Banjaluci, gdje je završila osnovnu školu, Gimnaziju i Pravni fakultet.

 Radila je u Skupštini opštine Čelinac, preduzeću "Šipad – Komerc" Sarajevo, u preduzeću "Krajinapromet" Banjaluka, zatim kao šef kabineta i savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Za ministra saobraćaja i veza predložen je Neđo Trninić. Rođen je 1956. godine u Ramićima, opština Ključ. Mašinski fakultet završio je u Banjaluci.

Radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Ključu, te imao rukovodeće pozicije u privredi – kao upravnik proizvodnje u Fabrici masivnog namještaja "Previja" u Ključu, tehnički rukovodilac elektromašinskog održavanja u Rudniku olova i cinka "Sase" Srebrenica, a od 2000. godine je generalni direktor Fabrike za pocinčavanje Srebrenica. Po nacionalnosti je Srbin.

Zlatan Klokić je predložen za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. Rođen je 1983. u Prnjavoru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, na odsjeku za elektroenergetske i industrijske sisteme.

Od decembra 2009. zaposlen je u "Elektrodistribuciji" Prnjavor gdje je obavljao poslove rukovodioca radne jedinice. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Davor Čordaš je predložen da i dalje bude ministar za izbjeglice i raseljena lica. Rođen je 1959. godine u Slavonskom Brodu, radio je kao srednjoškolski profesor u Maglaju, asistent na Poljoprivrednom i Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, poslanik u Parlamentu Federacije BiH, zamjenik ministra socijalne politike i izbjeglica u Vladi Federacije BiH, te savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Od 2006. do 2010. godine bio je potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda. Po nacionalnosti je Hrvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije