BiH

Predsjedništvo BiH nema stav o Sutorini

Predsjedništvo BiH nema stav o Sutorini
Predsjedništvo BiH nema stav o Sutorini

PODGORICA, SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije održalo sjednicu, niti raspravljalo o mogućem povlačenju ambasadora BiH iz Crne Gore.

Ovo je potvrđeno "Nezavisnim" u kolektivnom šefu države, nakon spekulacija pojedinih medija da Predsjedništvo ozbiljno razmatra mogućnost ove protumjere kao odgovora na opoziv slanja crnogorskog ambasadora u BiH zbog pitanja Sutorine.

"Predsjedništvo BiH nije raspravljalo ni o Prijedlogu ugovora o granici, iz čega proizlazi da Predsjedništvo BiH nema zvanični stav po ovom pitanju", navedeno je u odgovoru na pitanja "Nezavisnih".

Odnosi na ispitu

Naime, dugogodišnji dobrosusjedski i prijateljski odnosi između dvije države od prošle sedmice su na velikom ispitu, nakon što je Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, nakon konsultacija s Vladom i Skupštinom Crne Gore odlučio da opozove slanje novog ambasadora ove države u BiH. Na ovaj način crnogorski državni vrh oštro protestira zbog toga što je pitanje vlasništva nad Sutorinom, dijelom nekadašnje bh. teritorije u trebinjskom zaleđu (i izlazom na more), koja je od 1948. u posjedu Crne Gore, djelimično već dovedeno u pitanje u parlamentu BiH.

Kako je, naime, poznato, na inicijativu poslanika Denisa Bećirovića u parlamentu je već obavljen prvi krug rasprave o Rezoluciji o Sutorini (koja zahtijeva međunarodnu arbitražu po pitanju vlasništva).

Mladen Bosić, član Kolegija Predstavničkog doma parlamenta BiH, danas je pozvao stručnu javnost da pomogne "u rasvjetljavanju stvarnog stanja u vezi s teritorijalnom pripadnošću Sutorine", kako bi parlament mogao odlučiti da li će biti ratifikovana dogovorena granica sa Crnom Gorom.

"Pošto su Sutorina i ta granica na teritoriji opštine Trebinje i pošto je to i pitanje RS, ja sam kao član Kolegijuma iz Srpske uputio danas pismo predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću i svim klubovima poslanika da pokrenu inicijativu da se ova stvar razjasni i sa stanovišta RS", rekao je Bosić.

Vujanović taktizira

"Nezavisne" su u međuvremenu uspjele da stupe u kontakt sa Dragišom Burzanom, savjetnikom predsjednika Crne Gore za vanjske poslove, ali on nam je poručio da već 10 godina ne daje izjave, uputivši nas na Zagorku Rabrenović, Vujanovićevu savjetnicu za medije.

"Što se tiče zvaničnog stava predsjednika, on je izdao saopštenje i za sada ništa dalje od toga", poručila je Rabrenovićeva.

A u Vujanovićevom saopćenju, koje sa sajta predsjednika Crne Gore prenosimo u skraćenoj verziji, navedeno je da je prije donošenja odluke o odlaganju potpisa ambasadorskog ukaza on obavio telefonski razgovor s Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, "koji mu je predložio da razgovara s članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem".

"U telefonskom razgovoru sa Bakirom Izetbegovićem predsjednik Crne Gore saznao je da on sada nije spreman da svojim pozitivnim stavom doprinese okončanju procedure potpisivanja ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH. On je za to da se ovaj ugovor ponovo razmotri jer smatra svojom obavezom preispitivanja argumentacije koju je jedan broj javnih ličnosti saopštio, a on, na sastanku s njihovim predstavnicima, primio na znanje", piše u saopćenju.

Saslušanje ministara

Uz pokušaj podastiranja argumentacije "zašto je nesporno da je Sutorina crnogorska", Vujanović na kraju saopćenja izražava nadu da će postojeći sporazum o granicama uskoro i biti parafiran.

Kako prenose mediji, Igor Lukšić, crnogorski šef diplomatije, i Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova, biće saslušani na sjednici skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike povodom spora sa BiH. Odluku o tome danas su donijeli članovi Odbora, na inicijativu poslanika Darka Pajovića.

Pajović je rekao da Skupština Crne Gore preko nadležnog radnog tijela treba da se upozna sa svim što se dešava u vezi sa sporom u vezi sa Sutorinom.

"Crnogorska vlast mora ozbiljnije da se odnosi prema teritorijalnim pretenzijama koje se ispoljavaju. Ni pedalj teritorije Crne Gore ne smije biti prepušten bilo kome", zaključio je Pajović.

Grigorije za arbitražu

U BiH se već mjesecima sprovodi svojevrsna kampanja za povrat Sutorine BiH, koju predvode sarajevski profesor Suad Kurtćehajić i sve veći intelektualni krug njegovih istomišljenika, kao i dobar dio javnosti. Ovoj kampanji, kako navode mediji, nedavno se priključio i sam vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je, navodno, 15. januara institucijama BiH uputio inicijativu za međunarodnu arbitražu nad Sutorinom.

"Poznato je da ne postoji nijedno zaleđe tako blizu mora, a da nema i izlaz na more. U BiH to neće činiti svađom, već pravnim poretkom", izjavio je vladika Grigorije, a prenose mediji.

Juče smo uspjeli da stupimo u kontakt s ocem Vladom Vukanovićen, vladičinim asistentom, ali nam je on poručio da je "Grigorijev blagoslov da ne daje nikakve izjave medijima u toku 2015. godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije