BiH

Predsjedništvo BiH agendu proslijedilo Savjetu ministara

Predsjedništvo BiH agendu proslijedilo Savjetu ministara
Predsjedništvo BiH agendu proslijedilo Savjetu ministara

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH je zaključkom zadužilo Vijeće ministara BiH da u saradnji s potpisnicima kontinuirano radi na provođenu reformi i da to bude u skladu s Master planom procesa integriranja BiH u Europsku uniju koji je usvojen danas na sjednici Predsjedništva.

Ovo je danas nakon sjednice u Sarajevu novinarima rekao Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH razmatrali su na današnjoj sjednici u Sarajevu Reformsku agendu za BiH koja utvrđuje glavne planove Vijeća ministara BiH, entitetskih i kantonalnih vlada za socijalno-ekonomske reforme.

Iako tekst agende još uvijek nije objavljen, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić ranije je kazao da taj dokument precizira provođenje mjera i aktivnosti koje će poboljšati poslovno okruženje i smanjiti opterećenja na rad, poboljšavanje efikasnost javne uprave, jačanje kapaciteta tržišta rada, unaprijeđenje fiskalne održivost i finansijsku stabilnost.

 Agenda je, kazao je tada Zvizdić, podijeljena na šest oblasti u skladu sa „Sporazumom za rast i zapošljavanje", a riječ je o dokumentu koji je bivši šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen predstavio 24. jula 2014. u Sarajevu.

Ivanić je rekao da razgovarano s predstavnicima međunarodnim finansijskih institucija te je naglasio da bi podrška budžetu u naredne tri godine trebalo biti oko milijardu eura, a oko 500 milina eura bit će osigurana za infrastrukturne projekte i druge programe.

Govoreći o Master planu naglasio je da su u njemu definirani programi i vremenski rokovi kako bi BiH do kraja 2017. godine mogla dobiti status kandidata za članstvo u Evropsku uniju.

 Podvukao je da je tim planom predviđeno riješiti pitanje uspostavljanja mehanizma kooridnacije i implementiranje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci", sve to s ciljem da bi BiH početkom sljedeće godine podnijela zahtjev za statust kandidata.

 Na sjednici je razmatrano i uspostavljanja efikasnog mehanizama koordinacije za evropske integracije, koji bi trebao osigurati da BiH s Evropskom unijom o procesu pridruživanja razgovara jednim glasom.

Uspostavljanje tog tijela uvjet je da bi BiH mogla uputiti kredibilnu aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

„Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara da u roku od sedam dana donese odluku o tome i poduzeme mjere za funkcioniranja tog tijela", rekao je Ivanić.

Dodao je da Predsjedništvo ovim pokušava ubrzati  procese koji se tiču članstva u Evrospkoj uniji kako bi nakon provođenja reformi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo.

Naglasio je da  će najčešći izazov biti provođenje presude Suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci".

Dodao je da Predsjedništvo BiH ima informaciju da su entitetske  i kantonalne vlade uslaglasile  reformsku agendu i da se njeno potpisivanje očekuje za koji dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije