BiH

Predsjedništvo SDA: Mora prestati diskriminacija bošnjačke djece u RS

Predsjedništvo SDA: Mora prestati diskriminacija bošnjačke djece u RS
Predsjedništvo SDA: Mora prestati diskriminacija bošnjačke djece u RS

BANJA LUKA – Diskriminacije bošnjačke djece u entitetu Republika Srpska mora prestati i mora se omogućiti izučavanje bosanskog jezika u školama u ovom entitetu; zaključilo je danas u Banjoj Luci Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA).

Predsjednik Stranke Bakir Izetbegović je najavio da će SDA preduzeti sve ustavne i zakonske mjere i koristiti sve institucionalne mehanizme zaštite u pravu na borbu za ostvarivanje prava i interesa Bošnjaka i svih drugih za obrazovanje na svom jeziku.

„Uputit ćemo zahtjev OHR-u za davanje tumačenja ustava BiH i RS-a vezano za jezike koji su u službenoj upotrebi u BiH. Ovlašteni predstavnici SDA u institucijama BiH će Ustavnom sudu BiH uputi zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe Ustava RS-a, koja se tiče tzv. jezika bošnjačkog naroda“, najavio je Izetbegović.

Dodao je da će SDA pružiti pomoć roditeljima bošnjačke djece da pokrenu pojedinačne postupke kojima će se tražiti zaštita prava u pogledu upotrebe maternjeg jezika, uključujući, u konačnici, i pojedinačne žalbe Evropskom sudu za ljudska prava.

Dok se ne steknu uslovi, kako je je naveo, za odvijanje redovne nastave u školama u RS-u, SDA zadužuje svoje predstavnike u Vladi Federacije BiH i vladama kantona da iznađu mogućnost finansiranja alternativnih vidova obrzovanja u edukativnim centrima u Konjević Polju, Kotor Varoši i drugim mjestima gdje se za to ukaže potreba.

Predsjedništvo SDA  pozvalo je danas Vladu RS-a, odnosno nadležno ministarstvo i škole koje pohađaju djeca povratnika, da daju doprinos prevazilaženju međuetničkih podjela u obrazovanju, na način da se jačaju aktivnosti iz domena obrazovanja o ljudskim pravima i širenju demokratske kulture u školama kako bi se mladi pripremili za život i suživot te kao aktivni grđani u demokratskom društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije